Privredna komora Republike Srpske i Gospodarska zbornica Slovenije, organizovali su proteklog vikenda u Ljubljani “Investicioni dan Republike Srpske” .

Delegaciju privrednika Republike Srpske, predvodio je predsjednik Privredne komore Republike Srpske , Borko Đurić, koji je u uvodnom obraćanju rekao da je Slovenija važan spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, što potvrđuje i veliki broj uspješnih primjera poslovne saradnje između naših privrednih društava.

– Republika Srpska sa Slovenijom ima suficit u robnoj razmjeni, što je najviše posljedica investicija slovenačkih kompanija u Srpsku. Upravo ovakvi susreti i pozitivni primjeri saradnje stvaraju optimizam za vrijeme koje je pred nama. Uvjeren sam da ćemo i poslije ovog dana kao rezultat imati bar jedan novi ugovoreni posao ili bar više saznanja za potrebom da se investira u Srpsku – rekao je predsjednik Đurić.

Prema njegovim riječima, svjedoci smo značajne migracije radno sposobnog stanovništva iz Republike Srpske u Sloveniju, ali to, kako je istakao, ne znači da nema dovoljan broj onih sa kojima se u Srpskoj ne može napraviti dobar posao.

– Pozivam vas da još jednom razmislite. Ukoliko se još niste odlučili, odlučite se i dođite, bićemo vam dobar domaćin u svim sektorima privrede – poručio je Đurić.

Direktor Gospodarske zbornice Slovenije, Sonja Šmuc, rekla je da ukupna razmjena Slovenije sa BiH iznosi više od milijardu evra i ta brojka raste, što je, kako je ocijenila, dobro.

– Više od 50.000 državljana BiH živi u Sloveniji, od čega je veliki broj iz ljudi iz Republike Srpske. Drago mi je što nas vidite kao poslovne partnere, a postoji još mnogo prostora da ta saradnja bude bolja – kazala je Šulc i dodala da je BiH na trećem mjestu po broju slovenačkih investicija, a tu posebno važno mjesto zauzima Republika Srpska.

U okviru “Investicionog dana”, kojem osim privrednika obje zemlje, prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, načelnik opštine Laktaši, Ranko Karapetrović, kao i predstavnici opštine Gradiška, predstavljeni su investicioni potencijali Republike Srpske, poslovne zona i primjeri dobre prakse BFC SEE sertifikovanih gradova i opština.

Kao jedan od najpozitivnijih primjera investicija iz Slovenije u Republiku Srpsku, Predrag Zorić, direktor kompanije Kolektor, prezentovao je iskustva ovog preduzeća, od odluke za ulaganje, do odličnih poslovnih rezultata koje su iz godine u godinu sve bolji.

– Od prvog dana imali smo podršku vlasti, posebno na lokalnom nivou. Krenuli smo od investicije u Laktašima, a danas poslujemo na četiri lokacije. Prije tri dana podigli smo prve stubovi nove fabrike u Prijedoru. Ovu poslovnu godinu trebalo bi da završimo sa prihodom od izvoza u vrijednosti od 27 miliona evra i 550 zaposlenih, a sljedeće godine ti brojevi trebalo bi da budu još veći – kazao je Zorić.

Istakao je da je Kolektor ostvario odličnu saradnju sa Privrednom komorom, preko koje su ostvarili saradnju i sa srednjim školama i tako došli do odgovarajućeg kadra, koji je neophodan za uspjeh u poslu.

Nakon plenarnog dijela, održani su susreti predstavnika lokalnih zajednica iz Republike Srpske sa privrednicima iz Slovenije.

Prijedorgrad.org