Emotivna slika tek rođene bebe i majke dočekala nas je u porodilištu prijedorske bolnice „Dr Mladen Stojanović“. Sreća i radost osjete se na sve strane, a kako i ne bi, kada ovim prostorijama odjekuju samo poljubci i osmjesi. S druge strane, u pripremnom dijelu rađaone buduće majke pripremaju se za porod, a kako bi sve prošlo u redu pomažu im babice sa višegodišnjim iskustvom.

– Ništa ljepše nema kada nakon teškog napornog poroda majka uzme svoje dijete u naručje, kad osjetite tu sreću i blaženstvo u njoj. A vi se osjećate ponosni što ste tu učestvovali, što ste pomagali. Mislim da je to najljepše. Nikad se nisam pokajala što sam odabrala ovaj poziv – kaže babica Slavica Kobas.

U porodilištu u Prijedoru godišnje se rodi oko 700 beba sa područja cijele regije. Ovaj Odjel obuhvata rađaonu, pripremni dio rađaone, 16 kreveta za porodilje i baby boks.

– Nismo neopremljeni. Imamo nove dušeke, a medicinsku opremu uvijek pokušavamo nabaviti. Potreban nam je reanimacioni sto za bebe – ističe dr Drena Gavranović Vujović, načelnik Ginekološko – akušerskog odjela Opšte bolnice “dr Mladen Stojanović”.

Principe baby friendly programa u ovom porodilištu primjenju od 2009. godine. Ali, prije zvanične Unicef-ove akreditacije potrebno je, ističu, stvoriti još bolje uslove kako bi se novorođenčad hranila ,prvenstveno, majčinim mlijekom.

– Mislim da smo maksimalno edukovali da je osoblje. Obišla nas je i komisija sastavljena od četiri doktora. Oni su naveli da ispunjavamo sve standarde. Dijete treba da bude uz majku jer samo bitisanjem uz majku ono će doživeti svoj pravi emocionalni i psihomotorni razvoj. I zato nema bolje hrane od majčinog mlijeka – dodaje dr Gavranović Vujović.

Približavanjem termina porođaja, prvorotke često osjećaju strah koji će najbolje prevazići pravilnom psihofozičkom pripremom, kaže babica Slavica Kobas.

– Trudnicama koje se plaše poroda, prvo bih savjetovala da identifikuju svoje strahove, da se informišu o tome. Kada su dobro upoznate šta ih očekuje, imaju veću mogućnost da im porođaj ostane u što boljem sjećanju.

Iako ubudući očevi imaju mogućnost da prisustvuju porodu, ovu uslugu rijetko koriste. Porođaj uz epiduralnu anesteziju dostupan je trudnicama. Međutim, za to je porodilištu potreban veći broj zaposlenih anesteziologa.

– Ako bi porod krenuo prije 35. nedjelje trudnoće, takvu majku šaljemo u Banjaluku da bi beba imala adekvatan smještaj – navodi dr Gavranović Vujović.

Prijedorsko porodilište opremom i kapacitetima za sada, ističu zaposleni, može da odgovori na potrebe budućih majki. Međutim, svjesni su da je u bolnici potrebno što prije obezbjediti kvalitetnije uslove za bebe i porodilje.

ELTA TV