Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ), tvrdi da on nije zabranio dolazak Saveza gorskih službi spasavanja u BiH, koji je ponudio pomoć pri pronalasku nestale starice Kate Pavlović (72) iz Gornje Ravske.

“Nisam ni znao da se GSS BiH sprema da dođe i ne znam ko mu je zabranio dolazak, a mene su iz Savjeta MZ Gornja Ravska prozvali da ja nisam dao dopuštenje”, kaže Međed.

Ističe da RUCZ za ovu aktivnost nije zaprimila nijedan zvanični akt kojim je zatražena pomoć od RUCZ, a o čemu su, kako kaže, vrlo dobro upoznati predstavnici CZ Prijedor i način na koji to funkcioniše. Dodaje da RS ima specijalizovane spasilačke timove, a između ostalog i timove Gorske službe spasavanja koji su opremljeni i obučeni u skladu sa najnovijim evropskim standardima.

“Mene niko nije kontaktirao, a jedino sam od načelnika Područnog odjeljenja dobio nekakvu informaciju da se nešto dešava. On je nazvao CZ Prijedor interesujući se za slučaj i da im ukaže da u svakom trenutku mogu računati na pomoć”, kaže Međed.

Strahinja Rogić, načelnik Područnog odjeljenja Banjaluka RUCZ, kaže da ni od njih nije zatraženo angažovanje, već je preko porodice tražena intervencija iz Livna.

Dušan Vranješ, šef Odsjeka CZ Prijedor, kaže da ni oni nisu bili angažovani jer niko to od njih nije tražio, već su samo ponudu kolega iz Livna, koji su se ponudili za pomoć, proslijedili policiji, ali nema informaciju ko im je uskratio dolazak.

Nenad Ikonić, načelnik GSS RS, rekao je da direktor Međed nije imao zvaničnu informaciju, ali ga je ipak nazvao i rekao mu da timovi GSS RS budu u pripravnosti.

“Ja sam ih stavio u stanje pripravnosti u petak i čekali smo da nas neko zove, ali niko nas nije zvao jer ni direktor ni mi nismo zvanično obaviješteni. Da bi timovi GSS RS došli na teren, moraju dobiti zvanični poziv”, kaže Ikonić.

Podsjećamo, iz Savjeta MZ Gornja Ravska gdje je nestala starica, koja je prekjuče pronađena mrtva, zvanično su saopštili da su u potragu angažovani mještani, lovci i policija, a iako im je obećana podrška Gorske službe spasavanja iz Mostara, ona je izostala, “jer joj je direktor Međed zabranio dolazak”, što je izazvalo revolt.

Zavod za sudsku medicinu RS danas je saopštio da je obdukcijom tijela Kate Pavlović utvrđeno da se radi o smrti zadesnog karaktera.

Nezavisne novine