U Ljubiji kod Prijedora već četvrt vijeka ne radi rudnik, a mjesto tone u čamotinju, jer su nakon rudnika zatvoreni i vrtić, bazen, dom kulture, brojne kafane… Jedino što u ovom malom mjestu danas radi, i to kao švajcarski sat, jeste fabrika eksploziva.

Tvornicu rudarskog eksploziva TVEK osnovao je 2006. rudarski inženjer Duško Dolinić. On je i danas većinski vlasnik preduzeća, u kojem 49 odsto akcija ima njegova bivša firma Rudnik željezne rude Ljubija, koja rudari još samo u Omarskoj.

– Decenijama sam radio u rudniku i tu izgradio karijeru, ali rudnik ne radi pa je valjalo smisliti nešto novo. Znajući da je u rudarstvu eksploziv neophodan, opredijelio sam se za to – kaže Dolinić za Srpskainfo.

TVEK je jedini proizvođač ovakve vrste eksploziva u BiH. Proizvedu godišnje 1.500 tona eksploziva, a pola od toga izvezu, i to uglavnom u Hrvatsku.

– Šta ćemo drugo izvoziti, jedino eksploziv imamo. I kome ćemo, ako nećemo prvim komšijama – kaže Dolinić napola u šali.

Ne krije da se ovaj posao isplati, ali o ciframa ne govori. I inače, u javnosti se malo zna o ovoj fabrici.

– Mi smo namjenska industrija, radimo i ćutimo. Reklama nam ne treba, u medijima nas nema, ne družimo se s političarima i baš nam je lijepo – kaže Dolinić.

U ovoj fabrici je zaposleno 30 radnika, među kojima su i četiri žene: jedna je tehnolog, druga komercijalistkinja, treća brine o ISO standardima, a četvrta o čistoći kancelarija.

U TVEK-u su hljeba našli i brojni bivši rudari. Prosječna plata je skoro 1.000 KM, što je za ljubijske prilike pozamašna suma, pogotovo što niko ne radi na crno i cjelokupna plata se isplaćuje legalno, preko banke.

Svoje proizvode testiraju na brdima iznad Ljubije u nekadašnjem kamenolomu i u napuštenim rudničkim kopovima.

Uprskos ratnim traumama, mještanima, kažu, detonacije ne smetaju. Važno im je da bar neko u ovom gradiću nešto radi i proizvodi.

EuroBlic-srpskainfo.com

Testiranje eksploziva iznad Ljubije u nekadašnjem kamenolomu u napuštenim rudničkim kopovima.

Testiranje eksploziva iznad Ljubije u nekadašnjem kamenolomu u napuštenim rudničkim kopovima.

Posted by Srpskainfo.com on Subota, 10. Novembar 2018.