Kinezima je istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona maraka za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor. U svim nadležnim institucijama Srpske ćute na pitanje o ovoj temi, a na broj kineske kompanije javlja se predstavnik knjigovodstvenog biroa u Banjaluci.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor 4. oktobra, tri dana pred Opšte izbore, u Banjaluci su parafirali ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni menadžer “Shandong Inernational” Jang Sju.

Tada je najavljeno da će konačno potpisivanje ugovora biti nakon što kineska kompanija uplati koncesionu naknadu. Rok da to urade bio je 60 dana i istekao je danas.

Na pitanja portala CAPITAL da li je kineski partner uplatio koncesionu naknadu, ako nije, šta je razlog tome i kakva je dalja sudbina ugovora o autoputu, u Ministarstvu saobraćaja i veza ne odgovaraju, kao ni u „Autoputevima RS“.

Ni resorni ministar Neđo Trninić i direktor „Autoputeva“ Dušan Topić ne odgovaraju na pozive.

U Komisiji za koncesije RS kažu da nisu obaviješteni da li je naknada uplaćena i da po uplati Poreska uprava RS o tome obavještava nadležno ministarstvo koje treba da potpiše ugovor. I u Poreskoj upravi na pitanje da li je uplaćena naknada ćute.

Jednokratnu naknadu Kinezi nisu uplatili do prethodne srijede, 28. novembra, kada su za CAPITAL u Ministarstvu saobraćaja i veza rekli da će potpisivanje ugovora uslijediti po uplati naknade, ističući da su pribavili, shodno važećim propisima, saglasnost Komisije za koncesije RS i mišljenje Pravobranilaštva RS potrebne za potpisivanje ugovora o koncesiji.

„Ministarstvo saobraćaja i veza postupilo je u skladu sa dostavljenim preporukama i u ovoj fazi ispunjeni su svi uslovi koji se tiču obaveza Republike Srpske koje prethode zvaničnom potpisivanju koncesionog ugovora, koje će uslijediti po uplati jednokratne koncesione naknade od strane kocesionara“, rekli su u srijedu iz tog Ministarstva.

Kako portal CAPITAL saznaje, ugovor o koncesiji još nije dobio saglasnost Ministarstva pravde i Ministarstva finasija RS, na šta u Ministarstvu saobraćaja takođe ćute, iako je i to jedan od uslova da bi ugovor bio potpisan.

Na broj telefona koji su Kinezi naveli prilikom registrovanja firme u Banjaluci javio se radnik knjigovodstvenog biroa koji je rekao da će nam naći broj predstavnika firme i da ga pozovemo ponovo, ali se više nije javljao na telefon.

Podsjećamo, Kinezi su osnovali firmu „SDHS-CSI BH“ u Banjaluci koja će, kako je rečeno ranije u Vladi “projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka- Prijedor”.

Osnivači firme su „China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group“ iz Kine, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu FIRMA SA KAPITALOM OD JEDNE KM GRADIĆE AUTOPUT BANJALUKA-PRIJEDOR

Autoput je trebalo da grade Kinezi, a da im RS u idućih 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra. Taj iznos treba da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS.

Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS, pisao je CAPITAL u tekstu „Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima“.

Planirano je da autoput bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima bi na kraju Republika Srpska platila 975 miliona evra.

Za sada je izvjesno da Kinezi nisu uplatili koncesionu nakandu, te da ugovor zbog toga još nije sklopljen, a odgovore nadležnih institucija koje treba da objasne dalju sudbinu autoputa, objavićemo naknadno, ukoliko ih dostave.

Capital.ba

Povezane vijesti

PRIJEDOR: 11. KONFERENCIJA BEBA 28. JUNA Tradicionalna manifestacija „Konferencija beba“, koju grad Prijedor organizuje po 11. put, biće održana na Vidovdan, u petak 28. juna, na Malom gradsk...
BURNO U PRIJEDORSKOJ SKUPŠTINI I dalje burno u Skupštini grada Prijedor. Članovi stalnih radnih tijela iz DNS-a zamijenjeni su članovima iz drugih političkih partija. Navedeno je da...
OMARSKA NA KORAK OD STATUSA OPŠTINE Mještani Omarske odlučni su da ovom naselju vrate status opštine, te je pri kraju izrada elaborata ekonomske opravdanosti i formiraju se timovi za pri...
OBAVJEŠTENJE: TOTALNA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA U DIJELU... Obavještenje o totalnoj obustavi saobraćaja u vremenu od 07:00 do 19:00 časova od dana 18.06.2019. do 24.06.2019. godine. Planirani su radovi na re...
ČETVRTAK – 20. JUNI: NOVA ISKLJUČENJA STRUJE... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog četvrtka, 20. juna 2019.godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na ...
SRIJEDA – 19. JUNI: ISKLJUČENJE STRUJE U NEK... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 19. juna 2019.godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na po...
OTVORENO DJEČIJE IGRALIŠTE U PRIJEDORSKOM NASELJU ... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić otvorili su danas u prijedorskom naselju...
PRIJEDOR DOBIO NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE – FOTO... Prijedor je dobio novo dječije igralište. Nakon kutka za najmlađe koji je u maju 2018. godine napravljen u parku kod Gradskog stadiona, još jedno m...