Vlada RS usvojila je danas Informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u RS, dok će sporazum o obezbjeđivanju nastavnika biti potpisan s Konfucijevim institutom sa sjedištem u kineskom gradu Hanban.

Ovaj institut će obezbijediti nastavnike za izvođenje nastave kineskog jezika u RS na osnovu sporazuma, za čije potpisivanje je ovlašten ministar prosvjete i kulture RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

“Ministarstvo je predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine ovaj jezik uveden kao fakultativan u osnovnim školama ‘Sveti Sava’ u Istočnom Novom Sarajevu, ‘Sveti Sava’ u Doboju, ‘Georgi Stojkov Rakovski’ u Banjaluci, ‘Srbija’ u Šamcu i u Srednjoškolskom centru Foča”, navode iz Biroa.

Ističu da se u saradnji s Konfucijevim institutom kineski jezik izučava i u banjalučkoj Gimnaziji, i to u dvije grupe, početnoj i naprednoj po 20 učenika, te da je u toku i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice.

Danijela Mrda, direktorica OŠ “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo, kazala je da se od prošle školske godine od drugog polugodišta u njihovoj školi kineski jezik izučava fakultativno.

“Svršeni studenti kineskog jezika Univerziteta u Istočnom Sarajevu zasad drže časove, mi trenutno imamo pet grupa učenika, koje variraju od 150 do 250 učenika svih uzrasta od prvog do devetog razreda”, kazala je Mrda za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, đaci obožavaju učenje kineskog jezika i vrlo lako usvajaju nove termine i riječi.

“Nekoliko škola, a i naša, koje su ušle u program fakultativnog učenja kineskog jezika, trebalo bi da dobiju i strane lektore, jer bi time priča bila ozbiljnija i onda bi kineski jezik sigurno imao perspektivu”, kazala je Mrda.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije, smatra da uvođenje kineskog jezika neće biti masovno već u nekoliko škola, gdje ima zainteresovanosti učenika i roditelja da đaci izučavaju ovaj strani jezik.

“U svakom slučaju, učenje bilo kojeg stranog jezika je dobro, a pogotovo u današnje vrijeme, kada je saradnja s bilo kojim dijelom svijeta lakša kada znamo strane jezike”, rekao je Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Hercegovine, rekao je da na Filozofskom fakultetu u Palama postoji Odsjek za kineski jezik, koji će proizvoditi profesore kineskog jezika.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da su u školama provedene anketa među učenicima i roditeljima u vezi sa zainteresovanošću za izučavanje kinsekog jezika.

“Nekog posebnog interesa nije bilo, a moje lično mišljenje je da nije potrebno da naši đaci izučavaju kineski jezik u redovnoj nastavi”, kazala je Munjiza.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

Proslava mature da bude u krugu škole Prema Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj predviđeno je da maturske zabave budu održava...
Prijedor: Večeras koncert Miloša Zeca i Orkestra h... Koncert mladih harmonikaša, koje vodi profesor Miloš Zec, biće održan ovog četvrtka, 18. jula od 21:00 čas na Malom gradskom trgu u Priejdoru. Nast...
Promo party Omladinske banke Prijedor PROMO PARTY OMLADINSKE BANKE PRIJEDOR Datum: 17. juli 2019. (srijeda) Start: 20:00 časova Lokacija: Caffe "Carpe Diem" Prijedor -DJ -Hostese ...
Učenici Gimnazije „Sveti Sava“ Prijedor uspješno r... U okviru projekta „Ja građanin“ iz nastavnog predmeta Demokratija i ljudska prava, učenici 4-2 razreda su za temu odabrali „Nabavku školskog namještaj...
Prijedorski gimnazijalci realizovali projekat “Ure... U okviru projekta „Ja građanin“ iz nastavnog predmeta Demokratija i ljudska prava, učenici 4-3 razreda Gimnazije “Sveti Sava” Prijedor za temu su odab...
Svjetski izviđački izazov ispunjenje sna Prijedorč... Mlada Prijedorčanka Šejla Ganić, koja za sebe kaže da je rođeni izviđač, uveliko se priprema za učešće na 24. svjetskom skautskom džemboriju, koji će ...
Srednjoškolci biraju deželu: Prijedorski učenici m... Umjesto u Banjoj Luci, Sarajevu ili na nekom od u BiH „mlađih i skromnijih“ fakulteta, prijedorski srednjoškolci posljednjih godina opredjeljuju se za...
Prijedorsko ljeto kulture 2019: Kreativne radionic... U organizaciji Udruženja "Žene u umjetnosti" biće realizovane kreativne radionice "Likovi iz bajki" u subotu 6. jula od 12 do 21 čas. Mjesto održa...