Vlada RS usvojila je danas Informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u RS, dok će sporazum o obezbjeđivanju nastavnika biti potpisan s Konfucijevim institutom sa sjedištem u kineskom gradu Hanban.

Ovaj institut će obezbijediti nastavnike za izvođenje nastave kineskog jezika u RS na osnovu sporazuma, za čije potpisivanje je ovlašten ministar prosvjete i kulture RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

“Ministarstvo je predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine ovaj jezik uveden kao fakultativan u osnovnim školama ‘Sveti Sava’ u Istočnom Novom Sarajevu, ‘Sveti Sava’ u Doboju, ‘Georgi Stojkov Rakovski’ u Banjaluci, ‘Srbija’ u Šamcu i u Srednjoškolskom centru Foča”, navode iz Biroa.

Ističu da se u saradnji s Konfucijevim institutom kineski jezik izučava i u banjalučkoj Gimnaziji, i to u dvije grupe, početnoj i naprednoj po 20 učenika, te da je u toku i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice.

Danijela Mrda, direktorica OŠ “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo, kazala je da se od prošle školske godine od drugog polugodišta u njihovoj školi kineski jezik izučava fakultativno.

“Svršeni studenti kineskog jezika Univerziteta u Istočnom Sarajevu zasad drže časove, mi trenutno imamo pet grupa učenika, koje variraju od 150 do 250 učenika svih uzrasta od prvog do devetog razreda”, kazala je Mrda za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, đaci obožavaju učenje kineskog jezika i vrlo lako usvajaju nove termine i riječi.

“Nekoliko škola, a i naša, koje su ušle u program fakultativnog učenja kineskog jezika, trebalo bi da dobiju i strane lektore, jer bi time priča bila ozbiljnija i onda bi kineski jezik sigurno imao perspektivu”, kazala je Mrda.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije, smatra da uvođenje kineskog jezika neće biti masovno već u nekoliko škola, gdje ima zainteresovanosti učenika i roditelja da đaci izučavaju ovaj strani jezik.

“U svakom slučaju, učenje bilo kojeg stranog jezika je dobro, a pogotovo u današnje vrijeme, kada je saradnja s bilo kojim dijelom svijeta lakša kada znamo strane jezike”, rekao je Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Hercegovine, rekao je da na Filozofskom fakultetu u Palama postoji Odsjek za kineski jezik, koji će proizvoditi profesore kineskog jezika.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da su u školama provedene anketa među učenicima i roditeljima u vezi sa zainteresovanošću za izučavanje kinsekog jezika.

“Nekog posebnog interesa nije bilo, a moje lično mišljenje je da nije potrebno da naši đaci izučavaju kineski jezik u redovnoj nastavi”, kazala je Munjiza.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

NEĆE DA ŠALJU DJECU U ŠKOLU SA ŠEST GODINA: RODITE... Mnogi Prijedorčani se bune protiv zakonske osnove da ne mogu da biraju kada će svoje dijete upisati u školu, zbog čega traže da se izmijeni Zakon o os...
PRIJEDOR-POČELE MALE OLIMPIJSKE IGRE 2019: DJEVOJK... Utakmicama u malom fudbalu za učenice srednjih škola, u Prijedoru su počela takmičenja u okviru Malih olimpijskih igara za 2019. godinu. Organizato...
MLADI “VITEZOVI” IZ PRIJEDORA OŽIVLJAVAJU TRADICIJ... Grupa prijatelja iz Prijedora koju povezuje ljubav prema srednjovjekovnoj tradiciji, posebno inspirisana viteškim udruženjima iz Srbije i ostatka Evro...
PRIJEDORSKI VIRTUOZ NA HARMONICI STUDIRA NA PRESTI... Dvadesettrogodišnji Aleksandar Drinić je kao osmogodišnjak prvi put uzeo u ruke klavirsku harmoniku, koju je dobio kao rođendanski poklon. Nedugo z...
PRIJEDORČANIN U TEŠKOJ SITUACIJI: “PAUKU” HITNO PO... Prijedorčaninu Mladenu Paukoviću „Pauku“ (28) hitno je potrebna pomoć dobrih ljudi nakon što je bulozna epidermoliza sa kojom se ovaj mladić bukvalno ...
PRIJEDORČANKA ANJA VUJAKOVIĆ NAJBOLJA MEĐU 96.000 ... Među 96 hiljada studenata Bečkog univerziteta Prijedorčanka Anja Vujanović je među najboljim studentima, s prosjekom ocjena deset. Ova dvadesetpetogod...
NJEN SAN POSTAJE STVARNOST: PRIJEDORČANKA MARIJA M... Marija Magdalena Jurić (15) iz Omarske kod Prijedora krenula je ka ostvarenju svoga sna jer je ušla u finale takmičenja „Mis New Face BiH“ koje će bit...
KNJIGE KAO DAR GRADONAČELNIKA ĐAKOVIĆA POVODOM SVE... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uputio je svim učenicima i prosvjetnim radnicima grada čestitke povodom školske slave Svetog Save ističući da ...