Vlada RS usvojila je danas Informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u RS, dok će sporazum o obezbjeđivanju nastavnika biti potpisan s Konfucijevim institutom sa sjedištem u kineskom gradu Hanban.

Ovaj institut će obezbijediti nastavnike za izvođenje nastave kineskog jezika u RS na osnovu sporazuma, za čije potpisivanje je ovlašten ministar prosvjete i kulture RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

“Ministarstvo je predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine ovaj jezik uveden kao fakultativan u osnovnim školama ‘Sveti Sava’ u Istočnom Novom Sarajevu, ‘Sveti Sava’ u Doboju, ‘Georgi Stojkov Rakovski’ u Banjaluci, ‘Srbija’ u Šamcu i u Srednjoškolskom centru Foča”, navode iz Biroa.

Ističu da se u saradnji s Konfucijevim institutom kineski jezik izučava i u banjalučkoj Gimnaziji, i to u dvije grupe, početnoj i naprednoj po 20 učenika, te da je u toku i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice.

Danijela Mrda, direktorica OŠ “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo, kazala je da se od prošle školske godine od drugog polugodišta u njihovoj školi kineski jezik izučava fakultativno.

“Svršeni studenti kineskog jezika Univerziteta u Istočnom Sarajevu zasad drže časove, mi trenutno imamo pet grupa učenika, koje variraju od 150 do 250 učenika svih uzrasta od prvog do devetog razreda”, kazala je Mrda za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, đaci obožavaju učenje kineskog jezika i vrlo lako usvajaju nove termine i riječi.

“Nekoliko škola, a i naša, koje su ušle u program fakultativnog učenja kineskog jezika, trebalo bi da dobiju i strane lektore, jer bi time priča bila ozbiljnija i onda bi kineski jezik sigurno imao perspektivu”, kazala je Mrda.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije, smatra da uvođenje kineskog jezika neće biti masovno već u nekoliko škola, gdje ima zainteresovanosti učenika i roditelja da đaci izučavaju ovaj strani jezik.

“U svakom slučaju, učenje bilo kojeg stranog jezika je dobro, a pogotovo u današnje vrijeme, kada je saradnja s bilo kojim dijelom svijeta lakša kada znamo strane jezike”, rekao je Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Hercegovine, rekao je da na Filozofskom fakultetu u Palama postoji Odsjek za kineski jezik, koji će proizvoditi profesore kineskog jezika.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da su u školama provedene anketa među učenicima i roditeljima u vezi sa zainteresovanošću za izučavanje kinsekog jezika.

“Nekog posebnog interesa nije bilo, a moje lično mišljenje je da nije potrebno da naši đaci izučavaju kineski jezik u redovnoj nastavi”, kazala je Munjiza.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

NAKON ŠTO NIJE USPJELA PRONAĆI POSAO MLADA PRIJEDO... Krstina Bojić (23) jedna je od rijetkih djevojaka koje su odlučile ne napuštati rodni kraj i selo, nego se odvažila da znanje koje je stekla na Poljop...
PRIJEDOR: NAGRAĐENE NAJBOLJE POSLOVNE IDEJE MLADIH... U Prijedoru su dodijeljene nagrade za najbolje poslovne ideje mladih u izboru Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća. Projekt "Ak...
PRIJEDOR: ODIGRANA EDUKATIVNA PREDSTAVA “MIRKA” – ... Na sceni Pozorišta Prijedor odigrana je edukativna predstava “Mirka” kojom se najmlađi školarci upoznaju o bezbjednom ponašanju u saobraćaju. Preds...
EDUKATIVNA PREDSTAVA „MIRKA“ DANAS U POZORIŠTU PRI... Edukativna predstava „Mirka“ biće izvedena u danas, 11. decembra 2018. godine, u 12:00 časova u Pozorištu Prijedor. Predstava „Mirka“ namijenjena...
MLADA PRIJEDORČANKA SLAĐANA DAMJANOVIĆ OD PETE GOD... Mlada Prijedorčanka, Slađana Damjanović, od pete godine vozi traktor i radi sve "muške" poslove na farmama i svom imanju. Ova vrijedna djevojka je ...
OŠ „ĆIRILO I METODIJE“ TRNOPOLJE: NASTAVLJENA REAL... I u ovoj školskoj godini u Osnovnoj školi „Ćirilo i Meotdije“ iz Trnopolja nastavljena je realizacija programa „Vjerski praznici u našoj multietničkoj...
NESVAKIDAŠNJA PRIČA IZ PRIJEDORA: MLADI SUPRUŽNICI... Kad sudbina umiješa svoje prste, nastaju najlјepše lјubavne priče. Za Prijedorčanina Ognjena Bojanića (30), vjerovali ili ne, bila je dovolјna samo je...
ČLANOVI “ANEMONE” SPAS OD MAGLE I SMOGA PRONAŠLI N... Članovi prijedorskog udruženja “Anemona” iskoristili su ovaj vikend za bijeg od magle i smoga na planinu Kozaru. -Zahvaljujući vlasniku motela “Bij...