Vlada RS usvojila je danas Informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u RS, dok će sporazum o obezbjeđivanju nastavnika biti potpisan s Konfucijevim institutom sa sjedištem u kineskom gradu Hanban.

Ovaj institut će obezbijediti nastavnike za izvođenje nastave kineskog jezika u RS na osnovu sporazuma, za čije potpisivanje je ovlašten ministar prosvjete i kulture RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

“Ministarstvo je predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine ovaj jezik uveden kao fakultativan u osnovnim školama ‘Sveti Sava’ u Istočnom Novom Sarajevu, ‘Sveti Sava’ u Doboju, ‘Georgi Stojkov Rakovski’ u Banjaluci, ‘Srbija’ u Šamcu i u Srednjoškolskom centru Foča”, navode iz Biroa.

Ističu da se u saradnji s Konfucijevim institutom kineski jezik izučava i u banjalučkoj Gimnaziji, i to u dvije grupe, početnoj i naprednoj po 20 učenika, te da je u toku i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice.

Danijela Mrda, direktorica OŠ “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo, kazala je da se od prošle školske godine od drugog polugodišta u njihovoj školi kineski jezik izučava fakultativno.

“Svršeni studenti kineskog jezika Univerziteta u Istočnom Sarajevu zasad drže časove, mi trenutno imamo pet grupa učenika, koje variraju od 150 do 250 učenika svih uzrasta od prvog do devetog razreda”, kazala je Mrda za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, đaci obožavaju učenje kineskog jezika i vrlo lako usvajaju nove termine i riječi.

“Nekoliko škola, a i naša, koje su ušle u program fakultativnog učenja kineskog jezika, trebalo bi da dobiju i strane lektore, jer bi time priča bila ozbiljnija i onda bi kineski jezik sigurno imao perspektivu”, kazala je Mrda.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije, smatra da uvođenje kineskog jezika neće biti masovno već u nekoliko škola, gdje ima zainteresovanosti učenika i roditelja da đaci izučavaju ovaj strani jezik.

“U svakom slučaju, učenje bilo kojeg stranog jezika je dobro, a pogotovo u današnje vrijeme, kada je saradnja s bilo kojim dijelom svijeta lakša kada znamo strane jezike”, rekao je Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Hercegovine, rekao je da na Filozofskom fakultetu u Palama postoji Odsjek za kineski jezik, koji će proizvoditi profesore kineskog jezika.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da su u školama provedene anketa među učenicima i roditeljima u vezi sa zainteresovanošću za izučavanje kinsekog jezika.

“Nekog posebnog interesa nije bilo, a moje lično mišljenje je da nije potrebno da naši đaci izučavaju kineski jezik u redovnoj nastavi”, kazala je Munjiza.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

PRIJEDOR-U TOKU PROJEKAT “ZAJEDNO ZA SVOJE Š... Udruženje građana „DON“ uz finansijsku podršku Kompanije ArcelorMittal Prijedor implementira projekat „Zajedno za svoje škole“. Cilj ovog projekta ...
POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA U PRIJEDORU PRIMJ... Da teorija upotpunjena praksom doprinosi kvalitetu nastave, znaju đaci Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru. Zimnica, domaći sokovi i sirev...
MATURSKO VEČE SREDNJOŠKOLSKOG CENTRA PRIJEDOR – FO... Večeras su u našem gradu počele ovogodišnje proslave srednjoškolskih maturskih večeri. Maturanti Srednjoškolskog centra Prijedor su „probili led“ o...
PRIJEDOR: NAGRAĐENI NAJBOLJI BIZNIS PLANOVI OSNOVA... Svečanom dodjelom nagrada pobjednicima takmičenja iz preduzetništva i poslovnog planiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja grada Prij...
PRIJEDOR: MATURANTSKA ŽURKA 2019 – FOTO/VIDEO Svi putevi prijedorskih maturanata ovog petka u periodu od 9 do 14 časova vodili su ispred Dvorane "Mladost". S obzirom da je protekla poplava osta...
PRIJEDORSKE ŠKOLE NASTAVLJAJU SA RADOM: SUTRA BEZ ... Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete i kulture, sutra će se u svim školama u Republici Srpskoj izvoditi redovna nastava. Izuzetak su OŠ "Bra...
PRIJEDOR: U ČETVRTAK BEZ NASTAVE U OSNOVNIM I SRED... Kako smo saznali u Gradskoj upravi Prijedora, u četvrtak 16.maja, neće niti nastave u osnovnim i srednjim školama na području Prijedora. Ovu odluku...
PRIJEDOR: SUTRA BEZ NASTAVE U OSNOVNIM I SREDNJIM ... Kako je potvrdio gradonačelnik Prijedor Milenko Đaković sutra neće biti nastave u svim osnovnim i srednjim školama na području Grada. On je dodao d...