Orkestar harmonika Muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Gracu u Austriji. Prijedorskoj Muzičkoj školi ovo je treći put da osvaja laureat na ovom prestižnom takmičenju.

U harmonikaškom orkestru nastupa 15 mladih muzičara prijedorske Muzičke škole do devetog razreda.

Harmonikašica Sara Rodić je prvu nagradu osvojila i kao solista.

“Bilo je donekle i očekivano da ćemo osvojiti laureat, ali taj trud koji smo uložili, svaka radna subota, radne probe preko sedmice, mislim da možemo samo mi razumjeti, jer je to nama od izuzetno velikog značaja”, kaže Sara.

“Ova nagrada je posebno značajna za našu školu, a tako i za nas. Dosta smo se trudili i radili na tome i poslije tog truda je došla zaslužena nagrada”, rekao je Dejan Knežević, učenik Muzičke škola “Savo Balaban” Prijedor.

Pripreme harmonikaškog orkestra za Četvrto međunarodno takmičenje “Akordeon fest” u Gracu počele su još početkom septembra i bile su intenzivne.

“Oni su se ovaj put predstavljali sa šarolikim programom. Program je obuhvatio barokni period, zatim latvijsku muziku, ukrajinsku muziku i ono što smo dodali za ovo takmičenje jeste jedna pop kompozicija, koja je dobila umjetnički karakter”, naveo je Miloš Zec, voditelj harmonikaškog orkestra Muzičke škole “Save Balaban”.

Prijedorčani će imati priliku da poslušaju nagrađene harmonikaše 17. decembra kada će u gradskom Pozorištu biti organizovan koncert učenika Muzičke škole “Savo Balaban”.

RTRS