Naivac Mirko Lajić (53) iz Prijedora od dječačkih dana crta i slika te piše poeziju. Svojim talentom oduševio je mušterije lokalnog frizerskog salona u kojem posljednjih dana oslikava zid.

– Radim sliku djevojke akrilnim bojama. Kada je završim imaće 3D efekat, jer će ljudi misliti da je okvir stvaran, a ne oslikan. Okvir ću da radim lupom, milimetar po milimetra. I cjelokupna slika će odavati utisak ogledala – priča Lajić za Srpskainfo.

Dodaje da je već uradio nekoliko slika sa 3D efektom te da mu nijedna slikarska tehnika nije nepoznata.

– Radim apsulutno sve, postoje možda neke tehnike za koje nisam čuo pa ih nisam radio. Čuo sam od čovjeka da uljanim bojama premaže platno nekoliko puta i pušta da se osuši pa se onda žiletom radi slika, i to ću da uradim kada stignem – kaže on.

Navodi da ni sam ne zna koliko je umjetničkih djela napravio.

– Najviše sam radio crteže i slike. Najbolje sam poklonio ili prodao. Najveći broj ih je u Austriji, Srbiji, Kanadi i Australiji – kaže Lajić.

Navodi da inspiraciju dobija na neobičnim mjestima, ali da je uvek iskoristi i svoju kreativnost ispolji na bilo kakvom papiru, a u nekim slučajevima to bude i crtež na malom papiriću ili kartonu od kutija za piće.

– Imam napad inspiracije na nenormalnim mjestima, često u kafanama, jer mi muzika daje inspiraciju, ali tu je slabo osvjetljenje, pa mi je vremenom i vid oslabio – tvrdi on.

Lajićev umjetnički talenat najviše dolazi do izražaja na slikama koje su napravljene pomoću nekoliko miliona tačkica.

– To je piktografija i za nju treba mnogo vremena, ali i strpljenja i živaca, ali ja to radim sa ogromnom smirenošću – objašnjava on.

Lajić slika i ikone te smatra da je religija izvor svega te za njega duhovnost ima neprocjenjiv značaj. Dodaje da je umjetnički dar zapisan u njegovim genima.

– Moja baka Jelena, majčina majka, je bila talentovana, ali imala je 12 djece i pored svih svojih obaveza nije otkrila svoj talenat. Ja sam osnove slikarstva učio od svog školskog druga u Beogradu gdje sam pohađao osnovnu školu – priča on.

Navodi da zbog slabog prosjeka ocjena nije upisao Likovnu akademiju, ali i da to nije prepreka za njegovu kreativnost. Uporedo sa slikanjem, Lajić piše peziju.

– Imam veliki broj ispisanih svesaka, predlagali su mi da sve što sam napisao objedinim i izdam. Jedan od najdražih mojih citata je „bezuslovno davanje to je jedina prava ljubav, a sve ostalo je samo plijen“- kaže Mirko i nastavlja da čita brojne zapisane misli i stihove. U šali zaključuje da on kao „naivac“ ipak nije nimalo naivan.

Teška životna sudbina

Lajić priča da je imao težak život u prijedorskom selu Babići jer su mu se roditelji razveli dok je bio beba, a očeva majka ga je ostavila u snijegu kada je imao šest mjeseci.

– Cijelu noć sam bio u snijegu koji se topio, jer je bio april. Našla me je tetka ujutru. Bog me je sačuvao, a majčini roditelji othranili – priča sa suzama u očima.

EuroBlic-srpskainfo.com