Ratko Darda (25), koji se iz ljubavi za matematikom ranije otisnuo iz sela Ništavci kod Prijedora u Evropu, sada uspješno pohađa drugu godinu doktorskih studija na prestižnom Univerzitetu Paris Didro i predaje tamošnjim studentima na francuskom jeziku!

– U početku, odnosno dok sam bio na master studijama, bilo je teško, jer nisam znao jezik. Sva predavanja su bila na francuskom. Međutim, vrlo brzo sam ga naučio u mjeri potrebnoj za praćenje predavanja. Malo po malo, savladao sam francuski toliko dobro da sada predajem studentima na tom jeziku – kaže Darda za SrpskaCafe.

On navodi da je život u Parizu lijep, ali i skup, te da je tamo već više od tri godine.

– Mogu reći da su naši ljudi, ipak, pristupačniji i bolji domaćini od Francuza. Tamo se najviše družim sa kolegom iz Rusije, a Prijedor mi uvijek nedostaje, pa gledam da češće dođem kako bih bio sa porodicom i prijateljima – ističe Darda, koji je jedini „naš“ čovjek na doktorskim studijama na pomenutom univerzitetu.

Ovaj mladi profesor matematike naglašava da mu je cilj da ostane predavač, iako za ljude njegovog znanja i profila postoje brojne mogućnosti zaposlenja u velikim evropskim kompanijama.

– Cilj mi je da se bavim istraživačkom matematikom. To mi dobro ide, a poznato je da je Pariz najveći i najcjenjeniji matematički centar Evrope i da je tamo matematika na vrhunskom nivou – otkriva Darda.

Podsjeća da je matematiku zavolio još u danima osnovne škole i Gimnazije „Sveti Sava“ u Prijedoru, nakon čega je uspješno završio osnovne studije mаtemаtike nа slovenаčkom Univerzitetu u Primorskoj.

Poznat je po odličnim rezultatima na balkanskim, evropskim i svjetskim matematičkim olimpijadama, a objаvio je rаdove u prestižnim nаučnim čаsopisimа i učestvovаo nа renomirаnim međunаrodnim mаtemаtičkim školаmа i konferencijаmа u Frаncuskoj, SAD-u, Izrаelu, Rusiji, Njemаčkoj…

– Da biste bili uspješni u matematici potrebno je dosta truda i rada, dobrih rezultata ali i sreće. Morate da imate i kontakte kako biste došli do cilja. Dakle, talenat jeste bitan, ali za uspjeh je potrebno puno rada – zaključuje naš sagovornik.

Darda je ranije bio nаjbolji mlаdi student Republike Srpske u inostrаnstvu premа rаng listi Fondа “Dr Milаn Jelić”, koji funkcioniše u okviru Ministаrstvа nаuke i tehnologije Republike Srpske.

Srpskacafe.com