Vremenska prognoza omiljeni je i najčešće praćen sadržaj informativnih emisija na radiju, televiziji ili internetu svakog ozbiljnog poljoprivrednog proizvođača.

Prije svih ozbiljnijih radova u voćnjaku, bašti ili na njivi, poljoprivrednik prvo sasluša vremensku prognozu, pa tek onda organizuje radove.

Stanica nadaleko čuvena po svom voćnjaku

U mjerenjima temperature vazduha, količine padavina i ostalih faktora koji označavaju karakteristike vremena, važna je uloga hidrometeoroloških stanica. Međutim, Hidrometeorološka stanica u Prijedoru, posebna je i po bogatom voćnjaku, koji pruža i mogućnost fenoloških osmatranja. To podrazumijeva praćenje svih promjena na voću tokom vegetacije, od početka listanja, pupanja, cvjetanja, pojave prvih plodova, njihovog sazrijevanja i branja, pa sve do opadanja lišća.

Voćnjak u dvorištu prijedorske Hidrometeorološke stanice, u kojem danas ima oko 70 stabala raznog voća, zasađen je prije 14 godina. Za to je zaslužan prijedorski meteorolog Branko Stojanović, koji je sa ocem Mladenom, takođe meteorologom, odlučio da od ove stanice napravi i malu oazu voća i bilja.

Spremni za fenološka promatranja

“U našem voćnjaku ima po nekoliko sorti jabuke, kruške, šljive, višnje, marelice, a od grmolikog, bobičastog voća, tu smo zasadili ogrozd i ribizlu. Znali smo da će jednog dana početi i fenološka osmatranja i htjeli smo biti spremni za to. Prijedorska Hidrometeorološka stanica jedna je od malobrojnih u kojima se vrše i fenološka osmatranja na ovim prostorima“, kaže meteorolog, Branko Stojanović.

On ističe, da se prateći tok vegetacije, može zaključiti da vremenske prilike naročito utiču na pomjeranje datuma zrenja voća, što se razlikuje od godine do godine, a ova godina bila je izuzetno rodna.

Da je najljepša – potvrdilo i rukovodstvo

Dvorište prijedorske Hidrometeorološke stanice krasi i razno ukrasno bilje, cvijeće, ali i jezerce s mostićem. Zbog atraktivnosti dvorišta s voćnjakom i ukrasnim biljem, prijedorska Hidrometeorološka stanica jedna je od najljepših na ovim prostorima.

“Mi smo posebno ponosni zbog toga što za našu stanicu kažu da je najljepša, što je potvrdilo i novo rukovodstvo Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske. Na proljeće bi trebalo da bude organizovana akcija sređivanja hidrometeoroloških stanica širom Republike Srpske, po uzoru na prijedorsku, u kojoj ću lično da učestvujem. Uređenje će zavisiti od konfiguracije zemljišta na kojem su smještene, a mi ćemo učiniti sve da budu lijepe kao naša“, priča Branko.

Meteorolozi dobrovoljno uređuju dvorište Hidrometeorološke stanice

Prijedorski meteorolog Branko Stojanović kaže da u pauzama mjerenja, uređuju voćnjak i dvorište Hidrometeorološke stanice. U zavisnosti od godišnjeg doba, vrši se prskanje, orezivanje, krečenje ili branje voća, presađivanje cvijeća i košenje trave.

“Naše dvorište uvijek je pokošeno, mi to radimo dobrovoljno, uređujemo sve od voća do ukrasnog bilja, sadimo i vodimo računa da to bude estetski privlačno”, kaže ovaj prijedorski meteorolog.

Djeca najčešće beru voće

Prijedorčani su oduševljeni atraktivnim izgledom dvorišta prijedorske Hidrometeorološke stanice. Šetajući, često se zaustave da pogledaju ovo dvorište, naročito kada voće izbehara.

“Ova godina bila je izuzetno rodna. Rodile su sve vrste voća, a najviše ga beru djeca, mada uberemo i mi koji ovdje radimo”, kaže Branko dodajući da održavanje ovog velikog voćnjaka traži vrijeme i dobru volju, ali prijedorskim meteorolozima to nije teško, jer u lijepom okruženju, raditi predstavlja veliko zadovoljstvo.

Agroklub.ba

Povezane vijesti

PRIJEDOR: RADIOAMATERIZAM NIJE HOBI VEĆ DIJAGNOZA ... Predsjednik Radioamaterskog kluba “Kozara” iz Prijedora Jovica Knežević izjavio je za Anadolu Agency da se za njih uspostavljanje kontakata sa radioam...
LOVAČKO UDRUŽENJE “SANA” OŠTRA LUKA-SEKCIJA “BUDIM... Proteklog vikenda mirnu ruku i dobar pogled imao je lovac lovačke sekcije “Budimlić Japra” Milan Milinković koji je, kako su nam rekli, posljednji zad...
U SELU TOPIĆI KOD PRIJEDORA: ŠTALA ČUVA SJEĆANJE N... Stara štala u selu Topići kod Prijedora i dalje svjedoči o snimanju kultnog partizanskog filma „Doktor Mladen“, kao i scena u kojima su glavne uloge t...
PRIJEDOR: KUĆA OSMOČLANE PORODICE MILINKOVIĆ POD K... Akcijom humanih ljudi kuća osmočlane porodice Milinković iz Prijedora u petak je dobila krov, čime je završena prva faza rješavanja njihovog stambenog...
PRIJEDORČANIN VUYA U RIJALITIJU PROGOVORIO O RAZVO... Novi takmičar Goran Vujičić Vuya privukao je veliku pažnju ulaskom u vilu "Parova". Takmičar se na samom ulasku predstavio kao muzičar iz Prijedor...
EKIPA IZ PRIJEDORA UČESTVUJE U KULINARSKOM ŠOU “LU... Ekipa iz Prijedora, odnosno Olivera Brdar Mirković i Aljoša Novaković su učesnici u šestoj sezoni TV kulinarskog šoa "Luk ili med". Olivera i Aljo...
ANĐELKA STUPAR, SAMOHRANA MAJKA ČIJI SIN IMA DIJAG... Uvijek ćete je prepoznati po vedrom duhu i pozitivnom stavu. Uprkos tome što njen devetogodišnji sin Vuk, jedini u Bosni i Hercegovini, ima dijagnozu ...
FENOMEN IZ PRIJEDORA: VLADO GRUBLJEŠIĆ PLANINARI U... Prijedorčanin Vlado Grublješić, najstariji aktivni planinar u Republici Srpskoj koji je u julu proslavio 90. rođendan, poručuje ljudima da ne sjede ko...