Vremenska prognoza omiljeni je i najčešće praćen sadržaj informativnih emisija na radiju, televiziji ili internetu svakog ozbiljnog poljoprivrednog proizvođača.

Prije svih ozbiljnijih radova u voćnjaku, bašti ili na njivi, poljoprivrednik prvo sasluša vremensku prognozu, pa tek onda organizuje radove.

Stanica nadaleko čuvena po svom voćnjaku

U mjerenjima temperature vazduha, količine padavina i ostalih faktora koji označavaju karakteristike vremena, važna je uloga hidrometeoroloških stanica. Međutim, Hidrometeorološka stanica u Prijedoru, posebna je i po bogatom voćnjaku, koji pruža i mogućnost fenoloških osmatranja. To podrazumijeva praćenje svih promjena na voću tokom vegetacije, od početka listanja, pupanja, cvjetanja, pojave prvih plodova, njihovog sazrijevanja i branja, pa sve do opadanja lišća.

Voćnjak u dvorištu prijedorske Hidrometeorološke stanice, u kojem danas ima oko 70 stabala raznog voća, zasađen je prije 14 godina. Za to je zaslužan prijedorski meteorolog Branko Stojanović, koji je sa ocem Mladenom, takođe meteorologom, odlučio da od ove stanice napravi i malu oazu voća i bilja.

Spremni za fenološka promatranja

“U našem voćnjaku ima po nekoliko sorti jabuke, kruške, šljive, višnje, marelice, a od grmolikog, bobičastog voća, tu smo zasadili ogrozd i ribizlu. Znali smo da će jednog dana početi i fenološka osmatranja i htjeli smo biti spremni za to. Prijedorska Hidrometeorološka stanica jedna je od malobrojnih u kojima se vrše i fenološka osmatranja na ovim prostorima“, kaže meteorolog, Branko Stojanović.

On ističe, da se prateći tok vegetacije, može zaključiti da vremenske prilike naročito utiču na pomjeranje datuma zrenja voća, što se razlikuje od godine do godine, a ova godina bila je izuzetno rodna.

Da je najljepša – potvrdilo i rukovodstvo

Dvorište prijedorske Hidrometeorološke stanice krasi i razno ukrasno bilje, cvijeće, ali i jezerce s mostićem. Zbog atraktivnosti dvorišta s voćnjakom i ukrasnim biljem, prijedorska Hidrometeorološka stanica jedna je od najljepših na ovim prostorima.

“Mi smo posebno ponosni zbog toga što za našu stanicu kažu da je najljepša, što je potvrdilo i novo rukovodstvo Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske. Na proljeće bi trebalo da bude organizovana akcija sređivanja hidrometeoroloških stanica širom Republike Srpske, po uzoru na prijedorsku, u kojoj ću lično da učestvujem. Uređenje će zavisiti od konfiguracije zemljišta na kojem su smještene, a mi ćemo učiniti sve da budu lijepe kao naša“, priča Branko.

Meteorolozi dobrovoljno uređuju dvorište Hidrometeorološke stanice

Prijedorski meteorolog Branko Stojanović kaže da u pauzama mjerenja, uređuju voćnjak i dvorište Hidrometeorološke stanice. U zavisnosti od godišnjeg doba, vrši se prskanje, orezivanje, krečenje ili branje voća, presađivanje cvijeća i košenje trave.

“Naše dvorište uvijek je pokošeno, mi to radimo dobrovoljno, uređujemo sve od voća do ukrasnog bilja, sadimo i vodimo računa da to bude estetski privlačno”, kaže ovaj prijedorski meteorolog.

Djeca najčešće beru voće

Prijedorčani su oduševljeni atraktivnim izgledom dvorišta prijedorske Hidrometeorološke stanice. Šetajući, često se zaustave da pogledaju ovo dvorište, naročito kada voće izbehara.

“Ova godina bila je izuzetno rodna. Rodile su sve vrste voća, a najviše ga beru djeca, mada uberemo i mi koji ovdje radimo”, kaže Branko dodajući da održavanje ovog velikog voćnjaka traži vrijeme i dobru volju, ali prijedorskim meteorolozima to nije teško, jer u lijepom okruženju, raditi predstavlja veliko zadovoljstvo.

Agroklub.ba

Povezane vijesti

VOĆNE KAPI IZ VOĆNJAKA ILINKE MACURE POTEKLE IZ LJ... Iako nigdje ne radi "za platu", Prijedorčanki Ilinki Macura radni dan traje skoro 24 sata jer se bavi uzgojem voća oko kojeg uvijek ima posla, a kada ...
PRIJEDORČANI ČESTO KUPUJU NA SNIŽENJIMA – VIDEO... Sezonska sniženja su idealan način da se za nešto manje novca kupuju kvalitetni proizvodi. Svi oni koji su skloni povoljnijoj kupovini znaju da je ...
NOVO DRUŽENJE UZ KAPANJE: DOBRODOŠLI U GORNJU RAVS... Još jedno druženje, još jedno sijelo uz drevnu narodnu igru “kapanje”. Veliko grmečko druženje nakon Koprivne, Budimlić Japre i Donjeg Dubovika, sv...
SVETINJE ČIJA LJEPOTA OSTAVLJA BEZ DAHA: CRKVE BRV... Širom BiH, posebno u Republici Srpskoj u posljednje tri decenije, podignuti su prelijepi pravoslavni hramovi, ali se među svetinjama u ovoj bivšoj jug...
EMISIJA „ŽIVOT JE NA SELU“ SPOJILA DVIJE PORODICE:... Serijal emisija Radio-televizije Republike Srpske "Život je na selu", spojio je dvije porodice i pomogao im da ispletu nepoderivo tkanje kakvo samo lj...
GODINE NISU PROBLEM: U DESETOJ DECENIJI ŽIVOTA SLA... Slavko Pantić iz Usoraca kod Oštre Luke aktivan je vozač i u desetoj deceniji života. Omiljen je među mještanima, jer iako ima 93 godine, ovaj vitalni...
ODRŽANO 10. PODGRMEČKO KAPANJE U DONJEM DUBOVIKU: ... U Donjem Duboviku, opština Krupa na Uni, protekle noći je održano jubilarno, deseto podgrmečko kapanje, stara drevna igra koja se godinama njeguje u o...
PRIJEDOR: TRINAEST GODINA BOLI ZA 13. ZVJEZDICOM Ni 13 godina nakon smrti 13. banjalučke zvjezdice Slađane Kobas iz Prijedora njenom ocu Stojanu težina sa srca ne pada, a najbolnije će opet biti 9. f...