Porodica Marić iz prijedorskog naselja Gomjenica tvrdi da je gradska uprava ugozila živote njenih šest članova, jer je dozvolila stvaranje zemljišnih nasipa pored njihove kuće.

Mira Marić (54) za Srpskainfo priča da je njena porodica, nakon pogibije jednog njenog brata, izbjegla iz Travnika u Prijedor prije 26 godina.

Izbjegličke dane provodili su po tuđim kućama, te nakon deložacije 2002. godine od tadašnje opštine Prijedor dobili su plac u naselju Gomjenica.

– Bilo je uzmi ili ostavi. I zato smo ja, moja majka, brat i njegova porodica odlučili da napravimo na ovom mjestu kuću – kaže ona.

Marići nisu imali novac da ovaj plac koji je strm, naspu zemljom i izravnaju sa cestom, već su kuću napravili u samom dnu placa, na njegom ravnom dijelu.

– Sve je bilo uredu do prije dvije godine, kada je jedan čovjek kupio plac pored našeg i počeo je da ga nasipa zemljom kako bi ga izravnao sa cestom. Mi smo sada okruženi nasipima zemlje i nakon većih padavina plavi nam kuća. Strahujemo za svoju bezbjednost, ovo zemljište može da se otisne i da nas zatrpa – ističe Marićeva. Dodaje da ona u prizemlju kuće, koje je sada niže od susjedne parcele zemljišta, boravi sa polupokretnom majkom koja ima 83 godine.

– Obratila sam se građevinskoj inspekciji grada Prijedora i glavni inspektor Snježana Hajnal, u martu prošle godine, utvrdila je da su radovi započeti bez građevinske dozvole i izdala riješenje da vlasnik parcele o svom trošku, ukloni izvedene radove na zemljenom nasipu – priča Marićeva, dok pokazuje dokumente.

Budući da nije imao građevinsku dozvolu, investitoru je naređeno da o svom trošku ukloni nasip u roku od 60 dana.

– U informaciji koju smo dobili od građevinske inspekcije navedeno je da je vlasnik parcele zamolio gradonačelnika da odloži izvršenje riješenja i on mu je to dozvolio, uz objašnjenje da je obezbjedio lokacijske uslove, ali i da nabavi ostalu dokumentaciju – priča ona.

Dodaje da je nakon toga, u aprilu ove godine, vlasnik parcele obavjestio građevinsku inspekciju da nema novca kako bi nastavio radove i da su mu se potrebe izmjenile, pa će ovaj plac da bude poljoprivredno zemljište.

Potom je građevinska inspekcija obavjestila Marićeve da ovaj slučaj nije više u njihovoj nadležnosti, jer preuređenje zemljišta u poljoprivredno ne predstvalja građenje.

Međutim, Marićevi su se obratili i instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH. Ombudusmani su u avgustu ove godine zaključili da je investitor sve uradio kako bi nadležne organe doveo u zabludu i izbjegao riješenje o uklanjanju nasipa.

Zato su i urbanističko – građevinskoj inspekciji grada Prijedora izdali preporuku da preduzme mjere i radnje kako bi uklonio nasip, odnosno da postupe po svom prvom riješenju. Ova preporuka dostavljena je i Marićevoj.

– Ništa nije učinjeno, a vlasnik parcele i dalje dovozi zemlju u kojoj ima i cijevi od kanalizacije te raznog otpada koji se skuplja čišćenjem raznih površina – kaže Marićeva.

Dodaje da je apsurd u njihovom slučaju i što im je opština dodjelila plac koji je u privatnom vlasništvu. To su utvrdili tek kada su htjeli da legalizuju kuću.

– Smatram da su za sve ovo što nam se dešava najodgovorniji u gradskoj upravi. Nigdje se ovako ne krše propisi i da se pojedinci iživljavaju nad drugima. Očajni smo, jer nas žive zakopavaju – ističe ona.

Iako smo poslali upit gradskoj upravi Prijedor povodom problema porodice Marić, odgovore ni nakon pet dana nismo dobili.

Jedan brat poginuo, a troje ranjeno u ratu

Marićeva kaže da joj je najteže što je njena majka ovo doživjela.

– Hoće li iko da se pita kako je majci poginulog borca koja sa 83 godine, polupokretna, cijeli dan gleda kroz prozor u nasipe zemlje. Jedan brat je poginuo na Vlašiću. Dva brata i jedna sestra su ranjeni u ratu – kaže Marićeva, koja je oko dva mjeseca provela na borbenoj liniji.

EuroBlic-srpskainfo.com