Grupa od sedamnaest prosvjetnih radnika iz prijedorskih osnovnih i srednjih škola je boravila je u Trentinu (Italija) u periodu od 8. do 11. novembra.

Putovanje je imalo dva cilja, završetak obuke o Globalnom građanstvu i upoznavanje prosvjetnih radnika sa sistemom i načinom organizovanja i funkcionisanja zadruga u Trentinu.

Putovanje se realizovalo u okviru programa razmjene obrazovnih institucija iz Prijedora i Trenta za 2018. godinu, koga implementira Udruženje Program Prijedor uz finansijsku podršku Autonomne pokrajine Trento.

Tokom posjete prijedorski prosvjetni radnici su imali priliku da posjete prostorije gradske uprave grada Trenta i da se upoznaju na koji način gradska uprava reguliše i podstiče građanje, institucije i privatnike na selektivno odvajanje otpada i zaštitu životne sredine.

Nakon prezentacije o ekološkom vaspitanju i obrazovanju u školama, upriličene u Gradskoj upravi uslijedio je obilazak dvije srednje škole u Trentu.

Posjeta je imala za cilj upoznavanje sa školskim zadrugama, njihovim aktivnostima, dosadašnjim rezultatima i planovima za naredni period.

Narednog dana prosvjetni radnici su upoznati sa istorijatom zadrugarstva u Trentinu, socijalnim zadrugama, udruženjima žena i mladih u zadruge.

U Centru za međunarodnu saradnju aktivno su očestvovali u obuci Globalno građanstvo – Praktična primjena aktivnih metodologija kako bi se učenicima prenijele vrijednosti globalnog građanstva.

Pored navedenog profesori i nastavnici iz Prijedora su imali priliku da obiđu i kulturne znamenitosti Trenta.

Udruženje Program Prijedor