U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru otvorena je izložba slika Milana Pantelića, profesora na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, koju će građani moći da pogledaju do sredine decembra.

Riječ je o devet slika velikih formata rađenih tehnikom ulje na platnu, koje su dio Pantelićevog doktorskog umjetničkog projekta koji je ove godine odbranio na beogradskom fakultetu.

– Izložba se bavi problemom savremenog društva, čovjeka i njegove egzistencije u savremenom potrošačkom društvu – rekao je Pantelić na otvaranju izložbe.

Radovi su u svojstvu kritike svojevrsnog savremenog idealizma potrošačkog društva.

– Slike se mogu svrstati u neku vrstu savremenog idealizma i gledaoci treba da se zapitaju gde se trenutno nalaze i kako da prevaziđu ovaj problem savremenog potrošačkog društva – naglasio je Pantelić.

Do sada je imao osam samostalnih izložbi, više od 30 značajnih kolektivnih izložbi, dobitnik je šest nagrada i priznanja, a ovo mu je prva samostalna izložba u Republici Srpskoj.

– U Prijedoru sam bio prošle godine sa svojim studentima na Fakultetu crteža i muzike, gdje smo radili tehnikom ikonopis – kazao je Pantelić.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović” Tihomir Ilijašević, koji je zvanično otvorio izložbu, rekao je da je pred publikom vrlo ozbiljna priča, koja i u zanatskom i u idejnom smislu ima taj ključni momenat – provokaciju.

– Autor poziva na razgovor, na raspravljanje, poziva na akciju i da se malo okrenemo oko sebe i zamislimo – rekao je Ilijašević.

On je takođe istakao da se ovom izložbom nastavlja saradnja sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, koja traje već sedam godina, a Milan Pantelić je jedanaesti profesor s ovog fakulteta koji izlaže u ovoj galeriji, uz gostovanja oko 70 studenata i postdiplomaca na festivalima crteža i muzike, čiji je galerija, svake godine, domaćin.

Mustafa Adel, predavač na Fakultetu lijepih umjetnosti na Univerzitetu u Aleksandriji za Pantelića kaže da on kroz svoje slike veoma inteligentno izražava brige savremenog čovjeka.

– Pantelićeva umetnost nije samo vizuelna zabava, već nas vodi kroz konceptualne dimenzije izvan prostora, koristeći simbole konzumerskog društva poput praznih – ponekad punih – kesa spakovanih na nem, u isto vreme i vrišteći, lik. Taj nemi lik ponekad izgleda poput glumca u unutrašnjoj borbi sa savremenim društvom koje je putem mašinerije, modernih tehnologija, neograničenih sredstava komunikacije i trajnog konflikta pretvoreno u nešto što je samo u spoljašnoj formi “ljudskije”. Pantelić pronalazi način da izrazi brige modernog čoveka kroz usavršavanje svog talenta i slikarskog umeća, tehnike i manipulacije oblika i boje – rekao je Adel.

Nagrade

Među značajnijim nagradama koje je osvojio ovaj umjetnik su stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izuzetno nadarene studente doktorskih studija, 2016. godine, prva nagrada na 59. Oktobarskom salonu, Narodnog muzeja Šabac, 2015. godine, zatim treća nagrada na Salonu mladih, prva nagrada na međunarodnom slikarsko-vajarskom simpozijumu Fora viva Makole u Mariboru i prva nagrada za mozaik na međunarodnom sajmu kamena.

Glas Srpske