Na suđenju za zločin počinjen u prijedorskom selu Zecovi, svjedok kojeg je pozvala Odbrana Radomira Stojnića nije mogao pružiti skoro nijednu informaciju.

Stojnićeva Odbrana pozvala je Ermina Selmana na okolnosti bezbjednosne situacije. Svjedok je kazao da se poslije rata zaposlio u policiji u Sanskom Mostu i da je radio na predmetima ratnih zločina.

Na najveći broj pitanja Stojnićevog branioca Marinka Brkića svjedok je odgovarao da ne zna ili je Sudsko vijeće navodilo da ne mora odgovoriti zbog nerelevantnosti pitanja.

Upitan da li je čuo nešto o dešavanjima u Zecovima, Selman je rekao: “Kako ću išta znati, spašavali smo živu glavu kad je bilo to u Zecovima. Nisam znao ništa dalje od Husimovaca (opština Sanski Most)”.

Svjedok je izjavio da je, radeći kao policajac, saznao da su pojedinci, koji nisu bili pripadnici srpskog naroda, kupovali oružje od švercera, ali da nije bilo organizovanog naoružavanja.

Branilac je svjedoka ispitivao o prelascima iz šume Hurevo kod Prijedora u Stari Majdan u Sanskom Mostu, ekshumacijama, saslušanju svjedoka u vezi s Prijedorom, prodaji oružja iz Prijedora u Sanski Most, postojanju “Zelenih beretki” na području Prijedora, ubistvu srpskih civila u selu Fajtovci.

Svjedok je odgovarao da mu nije poznato ili mu je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić napominjao da ne mora odgovoriti ukoliko pitanja nisu bila u vezi s optužnicom.

Za ubistva najmanje 150 civila i druge zločine počinjene u julu 1992. u selu Zecovi, Radomiru Stojniću se sudi s Dušanom Milunićem, Radovanom Četićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošom Grujčićem te Rajkom Gnjatovićem.

Prema optužnici, Stojnić je bio komandir Rezervne stanice milicije u Rasavcima, a ostali optuženi pripadnici te jedinice, kao i Vojske Republike Srpske (VRS) i organa vlasti.

Suđenje će se nastaviti 23. novembra.

BIRN