Već nekoliko decenija, ova vaspitačica u penziji, sakuplja ljekovite trave. Sve što Mirjana Grbić zna o ljekovitom bilju naučila je još kao djevojčica, od majke i bake, koje su bile poznate travarke. Mirjana je bila gladna znanja, pa je sve usavršavala stručnom literaturom, ali i gledala kako njeni preci liječe travama.

Ovih dana “zazimilo“ u Potkozarju. Ipak, to ne sputava Prijedorčanku Mirjanu Grbić iz sela Brezičani da svako jutro obuče toplu jaknu, uzme korpu i krene u potragu za ljekovitim biljem. A ima ga, svuda i tokom svakog godišnjeg doba, samo ga, kako kaže, treba prepoznati.

Skromna i velikodušna travarka – pomaže s radošću

Već nekoliko decenija, ova vaspitačica u penziji, sakuplja ljekovite trave. Sve što Mirjana Grbić zna o ljekovitom bilju naučila je još kao djevojčica, od majke i bake, koje su bile poznate travarke. Mirjana je bila gladna znanja, pa je sve usavršavala stručnom literaturom, ali i gledala kako njeni preci liječe travama. Nadaleko je čuvena po svojim ljekovitim čajevima, sirupima, kremama, kapima ili tinkturama, a mnogi su, u cilju ozdravljenja, zakucali na njena vrata. Nije ni čudo, jer su njeni djelotvorni proizvodi alternativne medicine, stigli na skoro sve krajeve svijeta. Ali to nikada nećete čuti od nje, jer je preskromna, već od onih kojima su njeni proizvodi pomogli. Zarada joj nije nikada bila prioritet, jer je toliko toga poklonila, da je teško izbrojati. Ali, ni to nećete čuti od nje. Zato je posebno zaslužila ovu priču.

Sve je, kako pomenuh, počelo u njenom djetinjstvu, kada su je majka i baka upoznale s ljekovitim biljem. Međutim, djelotvornost trava, prvo je potvrdila na sebi.

“Imala sam jedan težak period života, kada klasična medicina više nije imala lijek za moju hroničnu bolest bubrega. Kada sve lađe počnu tonuti, spremni smo na sve. Ja sam od malena vjerovala da za svaku bolest postoji lijek u prirodi, jer tako su me učili. Tako sam, zahvaljujući ljekovitom bilju, pomogla prvo sebi, a onda počela da pomažem i drugima. I uvijek sam presrećna kada nekome olakšam muke”, priča Mirjana.

Dok priča, ljubazno i s osmijehom, kuva čaj, jer kako kaže, tako uvijek počinje dan. “Nisam ljubitelj kafe, jer ona u sebi ima mnogo holesterola, tako da dan uvijek počinjem čajem“, kaže Mirjana

Brojni biljni proizvodi

Godinama pravi Urološki i Prsni čaj. Urološki čaj pomaže kod upala i kamenaca, a Prsni kod oboljenja pluća i liječenja prehlada i bronhitisa. Pravi i takozvani Ženski čaj za sve “ženske” probleme, kao i višenamjenski Biljni melem, koji sadrži čak 30 vrsta bilja.

Trenutno radi na novom proizvodu za imunitet i regulaciju holesterola, znojenja, mokrenja i protiv virusa.

Korovi su najljekovitije biljke

U ove jesenje dane iz zemlje vadi korjenje omana, valerijane i steze, jer je za to, ovo doba godine, najbolje.
“Jesen je za to najbolje vrijeme, jer su se tokom prethodnih mjeseci sve najvažnije supstance sakupljale u korijen, tako da je on sada najkvalitetniji za korišćenje. Inače, moje višegodišnje iskustvo pokazalo je da su korovi najljekovitije biljke. Korov u sebi ima snagu za opstanak, pa je prenosi i na čovjeka”, priča Mirjana.
Prema njenim riječima, najljekovitiji korovi su kopriva, maslačak, stolisnik, gavez, cikorija i vodopija. Nekome je korov samo korov, a nekome blago. Uostalom, zar nije tako i u svakodnevnom životu, ono što je za nekoga otpad, nekome je bogatstvo.

“Od gorkih biljaka se obično prave tinkture, odnosno kapi , jer se sa malo vode lakše popiju. Npr. konopljuša ili resnik je jako gorka biljka, ali zato i izuzetno ljekovita. Godinama je stavljam u Urološki čaj, a inače je značajna i u liječenju ekcema i utiče na rad jetre i žuči. Ona je toliko ljekovita da se može koristiti i sama, bez dodataka. Inače, jake biljke mogu same da djeluju, poput ruzmarina, gloga, valerijane, steze, lincure i drugih”, priča Mira.

Ističe, za glavobolju i sinuse korisne su nana, eukaliptus, bor i jela, za visok pritisak i nerve spas je valerijana, za nizak pritisak prirodni lijek je ruzmarin, a za bubrege najpoznatiji su breza, vrijesak i suručica.

Kozara i Grmeč kolijevke ljekovitog bilja

Zbog obilnih kiša, ove godine bilje je bujalo.

“Jedino je bilo teško uloviti pravo vrijeme za branje između dvije kiše, jer se bilje bere po suvom vremenu. Ove godine, bilje je izuzetno kvalitetno, jer je, osim vlage, imalo i dovoljno sunca. Inače, sve treba da se ubere u određeno vrijeme, osuši, pravilno uskladišti i koristi”, priča Mirjana koja naglašava da nismo ni svjesni blaga koje ima područje na kojem živimo. Planina Kozara i Grmeč, kao i njihova podnožja, kriju nepregledna biljna bogatstva.

“Odavno poznajem staništa ljekovitog bilja, ali volim istraživati i pronalaziti nova“, ističe najpoznatija prijedorska travarka.

Suprug Božo – najveća podrška

Najveća podrška joj je suprug Božo, koji je uvijek uz nju. Zajedno su prošli mnogim stazama, kako bi došli do često nepristupačnih lokacija, na kojima je stanište neke ljekovite biljke.

“Ja ne vozim, ali zato imam svog vozača, ali i veliku podršku u suprugu. Sve ove godine, zajedno sa mnom sakuplja bilje i podržava me u svemu”, kaže Mirjana.

Napustila grad i vratila se u selo

Mirjana kaže da joj se ostvarila najveća želja, kada se prije četiri godine sa suprugom, iz centra Prijedora preselila u selo Brezičani.

“To je bio moj san, koji se ostvario, a mojoj sreći nema kraja, jer stotinak metara od moje kuće mogu pronaći mnogo biljnih vrsta. Uživam u povratku na selo, jer sam tu svoja na svome. U selu sam rođena i odrasla i beskrajno sam tu srećna”, priča i napominje da bi se bilje najčešće trebalo koristiti kao preventiva jer utiče na cijeli organizam, popravlja krvnu sliku, umanjuje upale, a postoje biljke koje su prirodni antibiotici.

“Kada me pitate koja mi je biljka najdraža, to je kao da pitate roditelja koje mu je dijete najdraže. To je nemoguće reći. Ipak, posebno su mi drage bosiljak, kediok i lipa, zbog mirisa. Posebne su i suručica, valerijana i oman, ali i mnoge druge. Berem ih daleko od saobraćajnica, najčešće kilometrima daleko od civilizacije, na skrivenim mjestima, u prirodi”, priča Mirjana.

Ona kaže, već sam život na selu, boravak u prirodi i prikupljanje ljekovitog bilja su ljekoviti, kako za dušu, tako i za um. Čini se da je skromna i humana prijedorska travarka Mirjana Grbić, među biljkama, pronašla svoj mir i mjesto pod suncem. Njen hobi više je od toga, on je ispunjava i čini srećnom. Uostalom, zar ne tragamo svi za istim, jednostavnom srećom i unutrašnjim mirom?

Agroklub.ba