Na području Prijedora jesenja sjetva kasni. Zbog nedostatka padavina u zemljištu nema dovoljno vlage, što je uzrokovalo kašnjenje u sjetvi žitarica, ali i ostalih kultura.

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi redovno prate količine vlage u zemljištu.

– Ključni mjesec što se tiče sjetve poljoprivrednih kultura je septembar gdje je palo negdje za trećinu manje padavina, a u oktobru mjesecu, konkretno, od 87 milimetara po metru kvadratnom u prosjeku palo je samo 12 milimetara što znači da je zemljište jako suho, istakla je Danijela Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Prijedorski poljoprivrednici kažu da im je manjak padavina znatno otežao sjetvu i izazvao veće troškove.

– Bili su teži uslovi za oranje i samo nicanje žitarica. Potrošeno je više goriva i morali smo, da kažemo da idemo sa nekom povećanom količinom sjemena, ovaj, radi slabijeg nicanja, rekao je Ljuban Ećim, Trnopolje.

Osim jesenje sjetve, problem predstavlja i priprema zemljišta za proljetnu sjetvu.

– Čekamo da padne kiše da počnemo zimska oranja. Sad ne možemo početi jer je baš zasušilo i otvrdla zemlja, dodao je Ećim.

Nadležni u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi savjetuju one poljoprivrednike, koji još nisu obavili sjetvu, da ipak sačekaju padavine bar 15 do 20 dana.

– Ako je sjetva, znači, u polusuvom zemljištu, odnosno suvom, kao što je sad situacija, potrebno je da se sije malo dublje da se ipak dođe do vlage, naglasila je Egićeva.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u prijedorskoj regiji ove jeseni trebalo bi da bude zasijano oko 5,5 hiljada hektara od čega polovina otpada na pšenicu.

RTRS