Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 15.10. do 31.10.2018. godine, realizovali su republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu korištenja bezbjednosnog pojasa, posebno prilagođenih sjedalica za djecu i mobilnih telefona.

U toku akcije ukupno je sankcionisano 1.661 učesnik u saobraćaju, od kojih je po akcentu akcije sankcionisano 1.073 ili 64,6%.

Zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa sankcionisano je 749 učesnika u saobraćaju od kojih 582 vozača, 71 suvozač i 96 putnika u vozilu. Zbog neposjedovanja i nekorištenja posebno prilagođene sjedalice za djecu, odnosno posebnog podmetača sankcionisan je 251 učesnik u saobraćaju te 73 zbog nepropisnog korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje.

Napominjemo da je zakonska obaveza učesnika u saobraćaju, da tokom kretanja vozila i prevoza djece, koriste bezbjednosni pojas i sjedalice za djecu. Propisano je da u putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od 5 godina isključivo u posebno prilagođenoj sjedalici, koja je za sjedište pričvršćena pomoću bezbjednosnog pojasa. Djeca od 5 do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koja omogućava upotrebu bezbjednosnog pojasa. Djeca do 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do 2 godine smiju prevoziti na prednjem sjedištu u bezbjednosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače, suvozače i putnike da koriste bezbjednosni pojas, kao i na obavezu korištenja posebno prilagođenih sjedalice za djecu i da korištenje mobilnog telefona prilagode upotrebi u vozilu odnosno da poštuju i druge zakonske propise, kako ne bi ugrozili svoju bezbjednost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija