U Prijedoru su porodicama 18 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Prijedora, Novog Grada, Oštre Luke i Drinića uručena posthumna odlikovanja Medalja zasluga za narod.

Suprug Danice Gnjatović iz Drvara 1993. godine stradao je na Bihaćkom ratištu. Iako tuga ne jenjava, Danica ističe da joj odlikovanje, predstavlja veliku utjehu.

“Puno mi znači. Hoću da znam zašto se borio, zašto je dao život, i da moja djeca imaju uspomene”, ističe Gnjatovićeva.

Mara Milošević supruga je izgubila na Krupskom ratištu. Ovo je, kaže, i znak da njegova žrtva nije zaboravljena.

Odlikovanja su dodijeljuju na inicijativu Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

“To mnogo znači za porodice, posebno za djecu poginulih boraca i njihovu unučad, da znaju ko im je bio djed ili roditelj”, naglašava Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor.

“Sa današnjim danom pri kraju smo dodjele priznanja poginulim borcima, i vjerujem da ćemo naredne godine završiti taj proces”, kaže Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Porodicama poginulih boraca priznanja je uručio izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

“To je samo mali vid kako bi se prisjetili njihove herojske borbe, i odbrane, ne samo svog naroda i Republike Srpske, a kad imamo Srpsku, imamo sve, slobodu, pismo i slavu”, rekao je Dragičević.

“Dodjela posthumnih odlikovanja je jedan od činova, i jedan od dugova koje Srpska ima prema porodicama poginulih boraca”, ističe Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Do sada je dodijeljeno oko 1.700 posthumnih odlikovanja, Medalja zasluga za narod.

RTRS