Odbrana Darka Mrđe, optuženog za zločine počinjene na području Prijedora, ocijenila je u završnoj riječi da u ovom predmetu Tužilaštvo BiH nije dokazalo zločin protiv čovječnosti, kao ni pojedinačne radnje optuženog.

Branilac Ranko Dakić istakao je da optuženi nije mogao imati pravedno suđenje jer su neki svjedoci bili puni predrasuda nakon što je Mrđa priznao krivicu i osuđen na 17 godina zatvora u Haškom tribunalu zbog učešća u ubistvima počinjenim na Korićanskim stijenama.

Dakić je ukazao na iskaze svjedoka koji su za Mrđu čuli tek nakon postupka u Haagu i spomenuli njegovo ime prvi put na ovom suđenju.

Prema Odbrani, Tužilaštvo u ovom predmetu nije dokazalo postojanje širokog i sistematskog napada na bošnjačko stanovništvo u Prijedoru, kao ni da su optuženi znali za taj napad. Dakić smatra da se ne mogu preuzimati utvrđene činjenice iz drugih predmeta, jer su u njima optuženi bili na drugim pozicijama.

Branilac je kazao da se u Prijedoru nije dogodio napad na civilno stanovništvo, već sukob dvije strane. Podsjetio je na iskaze svjedoka koji su govorili o napadu na Prijedor i drugim incidentima u kojima je stradalo srpsko stanovništvo, te na svjedočenja o punktovima i pobunama naoružanog bošnjačkog stanovništva.

Dakić je rekao da je Mrđa bio obični policajac, koji nije hapsio samo pripadnike bošnjačkog i hrvatskog naroda, već i Srbe – sve po naređenju.

Prema ocjeni Odbrane, bilo je malo svjedoka koji su govorili o Mrđi. U analizi tačaka optužnice, koja Mrđu tereti za više ubistava i fizičkih zlostavljanja, posebno je istaknut kao nepouzdan iskaz zaštićenog svjedoka Tužilaštva S-1.

“Ovaj svjedok je bio upleten u sve događaje kao Mrđa i drugi. Očigledno je da svjedoči u strahu… Vidjeli smo da je u starijoj životnoj dobi i da je znao odlutati od teme”, kazao je Dakić.

On je rekao da je Tužilaštvo u završnoj riječi najviše pažnje posvetilo tački optužnice koja Mrđu tereti za zlostavljanje trojice zatočenika za vrijeme transporta na “Manjaču”, jer nije imalo “materijala za druge tačke”. Branilac je podsjetio da je Mrđa u svom svjedočenju kazao da je tada jednog zatočenika udario dva puta pendrekom, da ga disciplinuje zbog ponašanja.

Dakić je u svoje i Mrđino ime izrazio žaljenje zbog svih žrtava na području Prijedora, istaknuvši da oštećenim i njihovim porodicama treba istina.

Mrđi se, kao bivšem pripadniku interventnog voda prijedorske policije, sudi sa Zoranom Babićem i Radenkom Marinovićem, čije će Odbrane iznijeti završne riječi 16. novembra.

BIRN