Kulturno pamćenje tršćanskih Srba, Dr Mila Mihajlović
Gradska čitaonica Prijedor, 1. novembra (četvrtak) 2018. godine u 18 časova

Knjiga je jedinstvena naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled naslova definiše dva pojma: kulturno pamćenje u dijaspori i nacionalnu kulturu u dijaspori, formira jasnu, opštu sliku o kulturološkim specifičnostima Srba u Trstu, s ciljem da ponudi predlog novog, jedinstvenog i sofisticiranog konceptualnog modela upravljanja nacionalnim kulturnim nasleđem van granica matice, modela kompatibilnog i interoperabilnog s drugim sistemima i da formira platformu za formulisanje preciznih misija, ciljeva i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja manjinskog kulturnog nasleđa u inostranstvu.U tom smislu, ova knjiga ima univerzalni značaj, jer na jedinstvenom primeru tršćanskih Srba razmatra tematiku razloga asimilacije, odnosno, u kakvim uslovima jedna manjinska zajednica, drugačijeg jezika, kulture i vere od većine koja je okružuje, može da sačuva vlastiti identitet, svoje različitosti i specifičnosti i koliko dugo može da opstane; kakve joj okolnosti pogoduju, a kakve neumoljivo vode u asimilaciju u većinsko društvo, što znači utapanje i gubljenje identiteta; dokle idu granice integracije, a kada i zašto se ona neprimetno pretvara u asimilaciju; da li su spomenici kulture odista toliko snažan epicentar kulturnog pamćenja u stanju da, u kriznim situacijama gubljenja veze sa maticom, budu stožer očuvanja kulturnog identiteta manjine; koji je istinski faktor očuvanja identiteta i koji je instrument kojim se to postiže. Istraživanje kulturnog pamćenja na primeru tršćanskih Srba omogućava naučnu kritiku i usavršavanje dosadašnjeih naučnih saznanja o aktuelnim sistemima očuvanja nacionalnog identiteta, kao i njihovu implementaciju u naučnu teoriju i praksu, ali i proveru i usavršavanje do sada primenjenih metoda, tehnika i instrumenata u istraživanju složenih sistema kulturnog pamćenja.
Pokrovitelj knjige je NJ.K.V. prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.
Uvodnu reč napisao je, osim pokrovitelja, guverner pokrajine Furlanija – Julijska Venecija Masimilijano Fedriga i potpredsednik SPCO u Trstu, g. Zlatimir Selaković.
Recenzenti knjige su prof. dr Milivoje Pavlović, prof.dr Zoran Mirković, prof. dr Dragan Nikodijević i prof. dr Momčilo Pavlović.
Objavljivanje ove knjige omogućila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
Kao najbolje prozno delo, knjiga je dobitnik Povelje “Rastko Petrović” za 2017, koju dodeljuje Matica iseljenika Srbije i Srba u regionu.
Knjiga je 2018. godine prevedena i objavljena na italijanskom jeziku, takođe uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

O AUTORU
Dr Mila Mihajlović – rođena Zrenjaninka, rimski đak, umetnik, komunikolog, istoričar, književnik, prevodilac, novinar.
Član je UKS, UNS, Istorijske sekcije Srpskog lekarskog društva. Odlukom Matičnog odbora Ministarstva prosvete Republike Srbije, stekla je zvanje naučnog saradnika. Autor je osam naučnih knjiga od kojih su neke prevedene na strane jezike.
Svečanim predstavljanjem njene knjige “Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča” u izdanju italijanskog Generalštaba oružanih snaga, država Italija je zvanično otvorila obeležavanje 100 – godišnjice od početka Prvog svetskog rata.
Istaknuta ličnost Srba u svetu, dobitnik je Nagrade Grada Zrenjanina za 2012, Specijalne nagrade žirija italijanske književne nagrade “Čeruljo” za 2014, priznanja UKS “Blagodarje” za 2014, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2017. Za knjigu “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” dobitnik je povelje “Rastko Petrović” 2017. za najbolje prozno delo godine. Istaknuta ličnost Srba u svetu, bila je počasni gost jubilarnog 50. Srpskog dana na Nijagarinima vodopadima na poziv Srpske narodne odbrane u Kanadi.