Iako zimske službe zvanično počinju s radom 15. novembra, putari ističu da finaliziraju priprema za predstojeću sezonu i da su spremni za snježne padavine.

Ističu da će, pored savremene mehanizacije, biti dovoljno i abrazivnog materijala i soli.

Kako su potvrdili u preduzeću “Putevi RS”, u toku je priprema plana Zimske službe, koja počinje s radom 15. novembra i traje do 15. marta 2019.

Aleksandar Bajić, direktor banjalučkog preduzeća “Čistoća”, ističe da je nabavka abrazivnog materijala u toku.

“U posljednjih nekoliko dana došlo je oko 15 šlepera materijala, te ukoliko nas i ranije iznenadi snijeg, dio mehanizacije je spreman, dok se dio restaurira i montira”, kazao je Bajić.

Bogdan Đukanović, rukovodilac Radne jedinice “Romanijaputevi”, kazao je da je 15. novembra rok kada moraju biti spremni barem 60 odsto od ukupnog plana Zimske službe za predstojaću godinu.

“Potrošni materijal nabavljamo, imamo zalihe, tako da nas ništa ne može iznenaditi”, kazao je Đukanović i dodao da ništa ne prepuštaju slučaju.

“Mi smo uvijek spremni. Imamo sasvim dovoljno kamenih agregata i industrijske soli za najveće neprilike”, pojasnio je Đukanović.

I u “Prijedorputevima” ističu da je dio mehanizacije već spreman, a da se jedan dio sprema. Darko Radaković, rukovodilac na održavanju u ovom preduzeću, kazao je da imaju 3.000 tona soli, a da je abrazivnog materijala ostalo i od prošle godine.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog, ističe da se prve snježene padavine očekuju u drugoj polovini novembra i, kako je dodao, nekih ekstremnih padavina, prema sadašnjim prognozama, neće biti.

“Prema dugoročnoj prognozi, tek od polovine januara očekuje se da zima pokaže zube, odnosno da budu nešto niže temperature i više snijega, dok će sve do tada temperature biti iznad prosjeka”, kazao je Kuštrinović.

Nezavisne novine