Nakon niza aktivnosti kojim su obilježili oktobar, mjesec zaštite od požara, vatrogasci DVD „Kozarac“ iz Kozarca 29.oktobar su proveli u druženju s osnovcima iz Kozarca i Trnopolja koji su se upravo u proteklih mjesec dana bavili literarnim i likovnim radovima na temu vatrogastva.

Već više godina Vatrogasno društvo Kozarac realizuje aktivnosti u cilju jačanja prevencije protivpožarne zaštite kao i promovisanju ovoga poziva među najmlađom populacijom.

Tokom mjeseca oktobra, u saradnji sa osnovnim školama u Kozarcu i Trnopolju organizovana su predavanja, koja je učenicima tokom časa razredne nastave održao Mustafa Fazlić komandir DVD Kozarac, a učenici su se i ove godine takmičili u likovnom i literarnom stvaralaštvu na temu “Oktobar-mjesec zastite od požara”.

Ponedjeljak, 29. oktobarski dan je izabran za svečanu dodjelu priznanja najboljim učenicima, tako da se u školama organizovao poseban program.

Prvo je bila posjećena škola u Trnopolju, gdje se učenicima kratko obratio Mustafa Fazlić, te prigodnim govorom uputio naše najmlađe da budu pažljivi kada je vatra u pitanju te kako da reaguju u slučaju da dođe do požara.

Nakon komandira, pročitana su najbolja literarna dijela te podjeljenja priznanja učenicima te zahvalnica školi za nesebičnu podršku u realizaciji ove kampanje.

Poslije svečane dodjele priznanja učenici su izašli na teren gdje su imali prilike upoznati se i sa dijelom vatrogasne opreme, pored samih vozila, učenici su se zanimali za sve što je dobar znak za vatrogasni podmladak.

U Kozarcu su prikazali skakanje sa prvog sprata.

Vjerujem da će ovaj dan ostati u lijepom sjećanju kod ovih učenika te nadam se da će oni iznjedriti nove dobrovoljce i održati tradiciju vatrogasnog društva, koje s ponosom ove godine slavi 126 godina postojanja.

Tekst I foto – Nijaz Huremović