Na planinama u BiH dočekuju spremni zimsku sezonu, te su na većini njih za posjetioce spremili i niz noviteta, te bogat muzički program, među kojima je jedan od najbogatijih programa na Jahorini.

Sanja Ćeremidžić, portparol Olimpijskog centra “Jahorina”, kaže za “Nezavisne” da su za ovu zimsku sezonu nabavili i izgradili najsavremeniji sistem za osnježavanje, koji prvi put u istoriji Jahorini daje sigurnost u snijeg.

“Novim sistemom će biti povezano cijelo skijalište sa 88 lansera i 25 topova. Tokom pripreme zimske sezone, fokus smo stavili na početnike, pa je pripremljeno pet novih blagih staza, ali i staza spust, na kojoj će nakon 28 godina uživati iskusniji skijaši”, kaže Ćeremidžićeva i ističe da je napravljen i dječji vrtić u Rajskoj dolini.

“Još jedna novina ove godine je sistem osnježavanja ‘Snow factory’, koji ćemo imati na raspolaganju zbog priprema Zimske olimpijade ‘Eyof 2019’, a u pitanju je najmoderniji sistem proizvodnje vještačkog snijega, kojem nije potreban temperaturni minus da bi proizvodio snijeg”, kaže Ćeremidžićeva, koja je naglasila da je i parking prostor proširen za oko hiljadu parking mjesta i otvoreno novo prodajno mjesto pored vrtića u Rajskoj dolini.

Kaže da je zvanično otvaranje planirano od 13. do 16. decembra, te da će u sklopu trodnevnog “Retro ski-openinga” biti niz retro zabavnih i takmičarskih aktivnosti, ali i koncert “Crvene jabuke”.

“Otvaranje sistema za osnježavanje planirano je prvog decembra, kada će posjetioce zabavljati Svetlana – Ceca Ražnjatović, te je tokom sezone planirano mnogo noviteta, od koncerta Lepe Brene do EXIT-ovog festivala”, kaže Ćeremidžićeva i ističe da očekuju izuzetno uspješnu zimsku sezonu na Jahorini.

Božo Grbić, predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar”, rekao je da Kozara ima ukupan kapacitet za 2.500 skijaša na sat, te da će ove sezone imati ukupno tri staze, bebi-stazu, Mrakovicu jedan i najnoviju stazu Mrakovica dva, koja je prvi put ove godine zvanično uključena u ski-sezonu na Kozari.

“Imaćemo noćno skijanje prvi put na dvije staze za odrasle. Mrakovica dva je nova staza dužine 830 metara, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Staza je pokrivena hidrantskim razvodom, imamo mogućnost za vještačko osnježavanje staza, te će ona biti osvijetljena i spremna i za noćno skijanje”, rekao je Grbić i dodao da je paralelno dograđen i sistem za snabdijevanje vodom, akumulaciono jezero, razvodi, te da imaju četiri topa za snijeg, a u proceduri su da nabave još dva.

Grbić je istakao da početak sezone očekuju s prvim snježnim padavinama i nižom temperaturom, te dodao da su u toku radovi na elektronskom očitavanju kartica za skijaše.

Nevres Alispahić, direktor “ZOI 84”, kaže da na Bjelašnici i Igmanu očekuju raniji početak ove sezone, odnosno 1. decembra, ako to vremenske prilike dozvole.

“Ponuda je proširena, pokrenuli smo tenderske procedure, te ukoliko sve prođe kako treba, mogu se očekivati razne aktivnosti, prvenstveno za djecu, na Babinom dolu, među kojima su klizalište i igraonica, poput vrtića, gdje bi djeca mogla da se igraju dok roditelji skijaju”, rekao je Alispahić, koji je istakao da će klizalište predstavljati novitet na Babinom dolu, dok na Igmanu nema nekih posebnih noviteta. On kaže da ove godine očekuju veći broj posjetilaca.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, kaže da centralna Bosna ima najveću koncentraciju skijaških centara, od kojih je najpoznatiji Vlašić.

“Na Vlašiću ove godine ulazimo u novu dimenziju po pitanju parking prostora. Napravljena je parking garaža, te se iznad nje nalazi otvoreni nogometni teren za ljetnu sezonu. Posjetitelji koji budu dolazili na Vlašić svoja vozila mogu parkirati u natkrivene garaže, što je proteklih sezona bio jedan od ključnih problema, jer se teško snaći za parking, posebno kada su velike količine snijega”, kaže Matošević, koji ističe da bilježe identične podatke po pitanju gostiju na Vlašiću tokom ljeta i zime, što im i jeste cilj. Dodao je da će otvaranje sezone biti od 21. do 23. decembra.

Nezavisne novine