Radnici prijedorske „Elektrodistribucije“ prekršili su pravila svoje službe kada su prije par dana bez ikakve najave ulazili u privatna dvorišta i penjali se po krovovima bez znanja vlasnika kuća.

Portalu Srpskainfo obratila se čitateljka iz naselja Čirkin Polje, koja je ogorčene ovakvim ponašanjem radnika i njihovih nadređenih.

– Čula sam galamu i buku u svom dvorištu oko 10 sati ujutro. Mnogo sam se uplašila, jer sam pomislila da mi neko provaljuje u kuću dok sam bila sama sa bebom. Istrčala sam na terasu i ugledala vozilo u dvorištu, a čovjeka u korpi pod prozorom. Upitala sam ih šta rade, a oni su mi rekli da skidaju staru elektro mrežu. Tek sam tad shvatila šta se dešava i da su to radnici „Elektrodistribucije“ – priča ova Prijedorčanka.

Tvrdi da je nakon što ih upitala šta rade u njenom dvorištu i na njenoj kući, uslijedilo je drsko ponašanje radnika.

– Kada sam ih upitala zašto nisu pozvonili i najavili radove, oni su rekli da nemaju vremena da zvone od vrata do vrata. Budući da je taj isti naredio kolegi, koji je bio u korpi na krovu da raskriva krov, rekla sam im da napuste dvorište. Uplašila sam se šta će u žurbi i sa takvim drskim ponašanajem da ostave iza sebe – priča ona.

Dodaje da je obavestila nadležne u „Elektrodistribuciji“ šta se dogodilo u njenom dvorištu.

– Njihov rukovodilac mi je rekao da me razumije, ali da su oni taj posao morali na brzinu da obave. Rekla sam mu da se najave i dođu ponovo kada bude suprug kod kuće – kaže ona.

Dodaje da su i njene komšije po povratku sa posla bile šokirane kada su u svojim dvorištima zatekli pomjerene kante za smeće i ostale stvari, kao i tragove od vozila, a nisu znali šta se tog dana dešavalo.

Međutim, iz „Elektrokrajine“ navode da bi njihovi terenski radnici trebalo da se pri ulasku u nečiji posjed jave vlasnicima objekata i obavjeste ih o planiranim radovima.

Objašnjavaju da tek u onim slučajevima kada vlasnici nisu prisutni na licu mjesta ili ne dozvoljavaju pristup, radnici se mogu pozvati na odredbe opštih uslova za isporuku i snabdjevanje električnom energijom.

One propisuju da zbog radova, distributer električne energije ima pravo na nesmetan pristup posjedu kupca koji je takođe obavezan da omogući nesmetan pristup posjedu, priključku i instalacijama.

Da je prijedorska „Elektrodistribucija“ morala najaviti ulazak radnika u dvorišta ističu i u Udruženju potrošača „Don“.

– Privatna imovina je neprikosnovena, radnici ne smiju bez dozvole građana da ulaze u privatne posjede. Trebalo bi da potrošača lično obavjeste i pitaju ga da li mu odgovara i kada mu odgovara da dođu – ističe Murisa Marić, direktorica „Dona“. Dodaje i da je veliki broj pritužbi na „Elektrodistribuciju“.

– Nisu ni pitali da li nama odgovara da izmjeste satove iz dvorišta na bandere. Zamislite kako je penzionerima, koji se u velikom broju žale da sada ne mogu da kontrolišu svoju potrošnju i da se ne snalaze gledajući u te satove koji su po banderama na ulicama – tvrdi Marićeva.

Dodaje da su jednog potrošača posavjetovali da angažuje i advokata jer ne nailazi na razumjevanje u „Elektrodistribuciji“.

-Taj čovjek već mjesec dana traži da poprave stanje u njegovom dvorištu jer su stavili banderu na sred dvorišta i smanjili mu prolaz, a ostavili rupe i blato – kaže ona.

Smanjili gubitke

U Prijedoru je u toku realizacija nekoliko projekata rekonstrukcije distributivne mreže, postrojenja i priključaka, koji podrazumjevaju izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitanja.

Ovaj projekat je završen kod 3.600 kupaca, a obuhvatiće još njih 1.900. Na ovaj način smanjiće se i gubici, koji ove godine iznose 15,9 odsto, dok su prije 12 godina bili 27,45 odsto.

EuroBlic-srpskainfo.com