Izgradnja temelja manastira posvećenog Pokrovu presvete Bogorodice počela je u prijedorskom naselju Čirkin Polje, u blizini mjesta gdje je bio srednjovjekovni manastir Miloševac.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je da na taj način nekadašnji manastir Miloševac doživljava obnovu i vaskrsnuće te izrazio nadu da će do kraja godine biti završen i osveštan temelj novog vjerskog objekta.

– Manastir Miloševac je stradao u vrijeme austro-turskog rata. Često ovdje u groblju i u neposrednoj blizini puta nailazimo na iskopine manastira, na temelje, ciglu, keramiku, kamen koji ukazuje upravo na postojanje te građevine. S obzirom na to da je na tom mjestu groblje i da sada nismo u mogućnosti da iskopavamo grobove, novi temelj gradimo u neposrednoj blizini te lokacije – istakao je Hrvaćanin.

On je dodao da je ideju vladike da bude obnovljen, odnosno da ponovo bude izgrađen pravoslavni objekat podržao vjerujući narod ovog kraja. To potvrđuje i penzioner Slavko Timarac koji je rekao da nema riječi kojima može izraziti osjećanje koje mu je donijela ta vijest da u neposrednoj blizini niče manastir.

– Slušao sam od roditelja i djedova da je ovde bio manastir i ne mogu opisati kakvu duhovnu radost u naš kraj donosi gradnja novog manastira – istakao je Timarac.

Kaže da se narod već sprema za skoro osveštanje temelja te da vjeruje da će, obradovani ovom viješću, i mnoge njegove komšije i mještani priskočiti u pomoć, što novčano, što radom, da manastir što prije dođe i pod krov.

Objekat će biti dimenzija 30 puta 20 metara, a pomoć u izgradnji očekuje se od lokalne zajednice, Vlade RS i vjerujućeg naroda.

Gradilište su obišli vladika banjalučki Jefrem, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, Marko Pavić i sveštenici pravoslavne crkvene opštine Prijedor te utvrdili da radovi idu predviđenom dinamikom.

Istorijski podaci govore da se manastir Miloševac nalazio u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje i mjestu Crkvina. I u tim dokumentima pominje se da se na dijelu manastirišta razvilo seosko groblje.

Prema narodnoj priči, crkva Rođenja presvete Bogorodice na Pašincu je izgrađena 1890. godine od kamena porušenog manastira Miloševac.

Glas Srpske