Standardni golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Nebojša Grahovac već devetu godinu je stanovnik Francuske.

Trenutno nosi dres Šartra, a kako je dobio i francusko državljanstvo, pred njim se nalazi mnogo opcija.

Lična motivacija

U ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz”, ovaj rođeni Prijedorčanin otkrio je neke svoje planove za budućnost, ali se i prisjetio nekih detalja iz svoje bogate karijere. Na početku, naglasio je da još, iako su mu pune 34 godine, ne razmišlja o kraju karijere.

– Nije mi to ni na kraj pameti, jer mislim da mogu dobro i na visokom nivou braniti još najmanje šest ili sedam sezona. Mada, da budemo iskreni, sve će najviše zavisiti od zdravlja, ali i lične motivacije – kaže Grahovac.

Sjajni čuvar mreže ponikao je u Prijedoru, ali je već sa 14 godina prešao u redove banjalučkog Borca, a potom i sarajevsku Bosnu. S ponosom se prisjetio svih titula osvojenih s Borcem i „Studentima“, dok je o Prijedoru i sadašnjoj situaciju u tom klubu govorio sa sjetom.

– Prijedor mora biti grad rukometa, a ne ovo do čega su ga doveli “veliki sportski radnici”! Inače, u sva tri kluba proveo sam fenomenalne godine, ali Borac je institucija! Mnogo sam naučio u Banjoj Luci, od ponašanja van terene pa do pristupa sportu i samom životu.

U Bosnu sam došao u pravo vrijeme, kada je ovaj klub igrao Ligu šampiona. Za tri sezone provedene u Sarajevu, osvojio sam tri duple krune. Ukratko, iz sva tri kluba nosim veliki broj prijateljstava i kumstava – s ponosom ističe Grahovac.

Od velikog broja osvojenih titula jedna se, prema njegovim riječima, ipak posebno ističe.

– Teško je razdvajati trofeje, ali ipak se moram odlučiti za jedan, pehar osvojen s Borcem u Kupu BiH kada smo u finalu dobili možda i najbolju ekipu Bosne. Tada smo bili, praktično, volonteri i naša putovanja s Borcem više su ličila na ekskurzije nego na put s možda i najboljim klubom s prostora bivše Jugoslavije. Uspjeli smo osvojiti taj kup najviše zahvaljujući, prema meni, najboljem rukometašu i rukometnom radniku u historiji BiH, Abazu Arslanagiću – kategoričan je Grahovac.

Nekad najbolji golman na svijetu ostavio je na Grahovca veliki trag i u velikoj je mjeri zaslužan za sve njegove uspjehe:

– Moram reći da sam pod Akinom trenerskom palicom mnogo napredovao.

Viša sila

Kako sam kaže, još se nije oprostio od reprezentativnog dresa i uvijek će biti na raspolaganju da svojim kvalitetom i iskustvom pomogne mlađim suigračima.

– Iskreno, još ne razmišljam o prestanku reprezentativne karijere, jer je to posebna čast iako se često znalo desiti da se neraspoloženi raziđemo. Naime, siguran sam da smo svaki put mogli doći do velikog takmičenja, ali se uvijek ispriječi nešto drugo, viša sila ili naše gluposti, nebitno. Inače, nekako mi najteže padaju porazi s reprezentacijom i uvijek mi treba dosta vremena da ih svarim – govori Grahovac.

Osnovao akademiju

Ove godine počela je s radom akademija koja nisi ime Nebojše Grahovca.

– Ova prva ispunila je sva naša očekivanja i već sam u pripremama za narednu godinu. Trenutno mogu udvostručiti broj polaznika, ali fizički ne mogu stići jer sam i dalje aktivan. Mnogo su mi pomogli suigrači iz reprezentacije kao i selektor Bilal Šuman. Uz njih, imao sam pomoć i od Borca, kao i velikog rukometnog gospodina, Nermina Salmana, i svima se ovim putem zahvaljujem – ističe Grahovac. .

Dnevni avaz