Krajem septembra u prostoru amfiteatra Srednjoškolskog centra Prijedor, održana je završna prezentacija rezultata postignutih u okviru projekta Promocija zadrugarstva u osnovnim i srednjim školama, kao i nagrađivanje najuspješnijih školskih zadruga u prisustvu predstavnika gradske administracije Grada Prijedora i predstavnika Udruženja Program Prijedor iz Trenta.

Ovaj projekat Udruženje Program Prijedor iz Trenta realizuje u Prijedoru već treću godinu uz finansijsku podršku Grada Trenta.

Sama ideja zadrugarstva u školama je predložena imajući u vidu probleme u formiranju zadruga u realnom sektoru, kao i probleme u radu poljoprivrednih proizvođača koji na tržištu nastupaju samostalno.

U prvoj i drugoj godini projekta realizovan je ciklus obuka u Trentinu i Prijedoru za nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola iz Prijedora na temu uvođenja zadrugarske prakse u proces obrazovanja i prvi ciklus takmičenja zadrugara u osnovnim i srednjim školama na području grada.

Ovogodišnja prezentacija finalnih rezultata svake pojedinačne zadruge, kao i nagrađivanje prve tri najbolje zadruge simboličnim novčanim sredstvima realizovana 28.09.2018 godine. U školskoj 2017/2018. godini učešće je uzelo četiri srednje i jedanaest osnovnih škola.

U kategoriji srednjih škola, prvu novčanu nagradu u iznosu od 200 evra osvojila je muzička škola „Savo Balaban“, drugu nagradu u iznosu od 150 evra osvojila je Ugostiteljsko-ekonomska škola, dok su treću nagradu u iznosu od 100 evra osvojile Poljoprivredno-prehrambena i Elektrotehnička škola. Kada je riječ o osnovnim školama, akcenat je stavljen na promociju škola iz ruralnih područja, kao i ideje reciklaže i očuvanja životne sredine. Prvu nagradu osvojila je OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Busnovi, drugu nagradu osvojila je OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje, dok su treću nagradu osvojile OŠ „Branko Ćopić“ i „Petar Kočić“ iz Prijedora.

Ideja za pokretanje ove inicijative je proistekla iz dugogodišnjeg iskustva kancelarije Udruženja Program Prijedor u Prijedoru odnosno činjenice da, uprkos razmjeni iskustava i direktnim uvidom u pozitivna iskustva zadrugarstva u Trentinu, nismo došli do očekivanih rezultata odnosno lokalno stanovništvo nije još uvijek dovoljno motivisano za udruživanje.

U idućoj godini planirano je da se organizuje manifestacija pod nazivom „Festival školskog zadrugarstva“, čiji bi domaćin bile jedna od prijedorskih gradskih osnovnih škola.

Udruženje Program Prijedor-ALD Prijedor