Situacija oko ponovne prodaje RŽR Ljubija se ne smiruje. Oglasio se i sindikat prijedorskog Arcelor Mittala i traže hitan sastanak sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović kako bi se još jednom razmotrila odluka o prodaji državnog kapitala Ljubije. Podršku su dobili od Konfederacije sindikata koja je uputila otvoreno pismo predsjedniku Srpske i Vlade.

Upravni odbor Sindikata Arcelor Mittala na vanrednoj sjednici razmatrao je odluku Vlade Srpske koja je 11. oktobra dala saglasnost IRB-u da organizuje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR Ljubije. Radnici prijedorskog Mitala traže hitan sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović, ali i aktivno učešće grada Prijedora u ovom postupku.

„Sindikat Arcelor Mittala će podržati svaku aktivnost grada na očuvanju radnih mjesta. Tražimo i da se Konfederacija sindikata uključi kako bi svim svojim kapacitetima zaštitila radnike i njihova radna mjesta kako bi se razmotrila odluka o davanju saglasnosti IRB-u da se privatizuje državni kapital u RŽR Ljubija“, piše u saopštenju UO Sindikat Arcelor Mittal.

Iz Konfederacije sindikata poručuju da su upravo tim povodom održali vanrednu sjednicu predsjedništva Konfederacije sindikata. Traže od Vlade Srpske da još jednom preispita svoju odluku o prodaji akcija RŽR Ljubija. Uputili su otvoreno pismo na adrese kabineta predsjednika Srpske i Vlade, resornih ministarstava, grada Prijedora i kompanije Arselor Mital Prijedor i Željeznice Srpske.

„Konfederacija sindikata RS će da daje podršku i smatramo da svi treba ozbiljno da shvate ovu poruku jer ovakav način prodaje direktno ugrožava postojeća radna mjesta i te zaposlene i njihove porodice dovodi u veliku neizvjesnost“, ističe predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Posljednji pokušaj prodaje Ljubije u maju 2017. godine izazvao je žestoke trzavice između koalicionih partnera. Dok su SNSD i Socijalistička partija pristali da se rudnik proda kompaniji Israeli investment group, DNS se protivio prodaji tom investitoru i podržao ponudu Arcelor Mittala sa kojom RŽR Ljubija ima zajedničko preduzeće u Prijedoru.

Nakon više neuspješnih pokušaja prodaje, Vlada Srpske je krajem prošle godine izbacila Rudnik željezne rude Ljubija sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju bez saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

BN TV