U Beogradu su uručene nagrade 23. Internacionalnog festivala reportaže i medija INTERFER. U kategoriji društveno-odgovorne reportaže naša novinarka Gordana Vila osvojila je treću nagradu za ostvarenje “Spas” u produkciji RTRS, a u kategoriji televizijske reportaže diplomu je dobio Snježan Lalović za “Tanakine mostove”.

Festival INTERFER promoviše najveće vrijednosti koje novinarstvo i reportaža donose medijima danas.

Nagrađeni su autori najboljih reportaža koje svojom autentičnošću i osobenim stilom afirmišu ovaj novinarski žanr.

U kategoriji društveno-odgovorne reportaže Gordana Vila dobila je treću nagradu za ostvarenje “Spas” u produkciji RTRS-a.

To je reportaža o primjeru ljubavi i ljudskosti kada supruga bolesnom mužu daje bubreg i spasava život.

“To je jedna predivna priča o požrtvovanju i mislim da zaslužuje ogromnu nagradu. Poslije ove reportaže čovjek bude i pametniji i produhovljeniji i prosto ima želju da nešto i sam učini dobro”, kaže Tamara Popov, direktorka i selektorka festivala.

Najbolja televizijska reportaža jeste “Pavlika među zvezdama” Јasne Јanković, a u ovoj kategoriji diplomu je dobio i Snježan Lalović za ostvarenje “Tanakini mostovi”, o Јapancu Tanaki, koji je posvetio život upoznavanju japanske javnosti sa djelima srpske književnosti.

“Bilo je lijepo raditi film, pogotovo što sam ga radio sa ljudima koji su živjeli sa Kazuo Tanakom, koji su radili sa njim, družili se ili sasvim slučajno sreli”, naglašava Snježan Lalović, nagrađeni autor.

Gran pri festivala Zlatna Nika za reporterski rad dobio je Veljko Lalić, a specijalna nagrada uručena je humanitarcu Arnou Gujonu, za nesebičan, požrtvovan i društveno-odgovoran rad.

“Novinari u Srbiji i Francuskoj, svi novinari sa kojima sarađujemo – oni su karika našeg lanca solidarnosti, koji kreće iz Pariza i koji ide do Gračanice i doživljavam današnje priznanje kao plod te uspješne saradnje”, rekao je Arno Gujon, dobitnik priznanja na festivalu u Beogradu.

Nagrade su dodijeljene i najboljim radio, foto i novinskim reportažama.

Organizatori festivala ističu da nagrađena djela svojom hrabrošću, originalnošću i društvenim uticajem zaslužuju medijsku pažnju.

RTRS