Da nisu samo ljudi zbunjeni klimatskim promjenama, pokazala je i jedna kruška u prijedorskom naselju Urije. U dvorištu Zorana Petrića kruška je rodila drugi put ove godine.

Prema riječima vlasnika, kruška je obična i rađa, kao i sve ostale, jednom svake godine, a nikad se nije desilo ni da dva puta godišnje cvjeta. Međutim, sada se na njoj nalazi 30-ak novih plodova.

-Ovu krušku smo već nazvali ‘zbunjena’ kruška. Vjerujem da nije jedina voćka koja je zbunjena ovim vremenom, pa je ove godine dala plod po drugi put. Cvjetala je, nismo na to obraćali pažnju. To se možda onako omaknulo pošto je i višnja pored nje isto tako cvjetala. Međutim, višnja se nije odmetnula, a na kruški su plodovi sitni, ali ipak postoje – kaže Petrić.

Vlasnik ima interesantnu ideju šta da radi sa novim plodovima. Kaže, možda će ij numerisati pa dati na aukciju kaa su već toliko interesantni.

Ako se nastave ovako visoke temperature, kao što meteorolozi najavljuju, ko zna, možda će ova rijetka pozkotkozarska voćka i sazreti i postati jedna od najtraženijih poslastica ovog kraja.

RTRS