Dok ih jedni raznose uz pomoć plina, drugi novac iz bankomata kradu na mnogo sofisticiraniji način, krađom PIN-ova uz pomoć specijalne opreme i falsificiranjem bankovnih kartica

Na meti kriminalaca u Bosni i Hercegovini, ali i u zemljama regiona, pokazuju to posljednji slučajevi, sve su češće bankomati.

Dok ih jedni raznose uz pomoć plina, drugi novac iz bankomata kradu na mnogo sofisticiraniji način, krađom PIN-ova i falsificiranjem bankovnih kartica.

Intenzivna istraga

Posljedni slučaj uništavanja bankomata dogodio se u Gornjem Vakufu, gdje je početkom septembra u gluho doba noći uz pomoć plina raznesen bankomat “UniCredit banke” u ulici Kralja Tomislava. Povrijeđenih nije bilo, a procjenjuje se da su lopovi s bankomatom uništili i novac u njemu.

– Intenzivno se traga za počiniocima i prikupljaju se operativni podaci – kazao nam je Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Kako nezvanično saznajemo, istražitelji su na tragu pljačkašima i moguće je da će se ovaj slučaj vrlo brzo rasvijetliti.

Mnogo sigurniji i sofisticiraniji način pljačke novca iz bankomata je uz pomoć “skimera”, uređaja za ilegalno snimanje magnetnog zapisa podataka na kartici. U BiH su hapšene bande iz Bugarske i Rumunije koje su na ovaj način opljačkale stotine hiljada maraka.

Državljanin BiH i trojica Bugara Cvetil Iliev, Kalajan Cvetanov i Stanislav Stanijev privođeni su u akciji Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su, kao organizirana kriminalna grupa, oštetili jednu banku u BiH za skoro 130.000 maraka!

Snimaju ruku

Koristili su sofisticiranu elektronsku opremu za falsificiranje kreditnih i drugih kartica te za izradu uređaja za njihovo krivotvorenje, kao što su MSR uređaji, “skimeri”, minijaturni audio-video uređaji za snimanje podataka, sa posebnim specifičnim uređajima za ometanje radiosignala. Na taj način su izradili najmanje 110 lažnih kreditnih i drugih kartica bezgotovinskog plaćanja, koje su pilikom pretresa i oduzete.

– Poznato nam je na koji način to rade. Oni na bankomat postave “skimer” i minijaturne kamere, koji snimaju informacije s ekrana bankomata i tastaturu, odnosno ruku korisnika dok ukucava PIN kod – kazali su nam u policiji.

Lopovi imaju “direktan prijenos” tog snimka i obično čekaju u automobilu negdje u blizini dok se korisnik ne udalji od bankomata. Potom uz pomoć takozvane bijele plastike, odnosno praznih kartica, naprave kopiju prave kartice i dovoljno je samo da unesu PIN kod kako bi dobili pristup nečijem bankovnom računu, koji potom neometano mogu opelješiti.

Na meti ista banka

U krugu pumpe “Oil-Ac” u mostarskom prigradskom naselju Ortiješ uz magistralnu cestu prošle godine je raznesen bankomat “UniCredit banke”, ali su pljačkaši, kao i u Vakufu, ostali bez plijena. Dvije godine ranije, u eksploziji u Širokom Brijegu opljačkan je bankomat iste banke i tom prilikom je odneseno 250.000 KM.

Ukrali 40.000 maraka

U Prijedoru su prije nekoliko godina uhapšeni rumunski državljani Antoni Danijel (36), Georg Kurea (46) i Grigora Radu Lucijan (31) pod sumnjom da su falsificiranim karticama opelješili više bankomata u Republici Srpskoj. S bankomata su ukrali više od 40.000 maraka.

Rumuni platili slobodu

U Sarajevu su 2013. uhapšene dvije grupe pljačkaša bankomata, jedna iz Bugarske, druga iz Rumunije. Sarajevska policija uhapsila je bugarske državljane Nikolaja Dineva (33) i Nikolu Čakalova (27), a iste godine osuđeni su državljani Rumunije Parče Georgita Katalin (Parce Georghita Catalin, 24) i Gitana Mihaj (Ghitan Mihai, 30), koji su dobili po šest mjeseci. Da ne bi izdržavali ztvorske kazne, Rumuni su svoju slobodu platili ukupno 36.000 maraka. Po uplati novca, napustili su teritoriju Bosne i Hercegovine.

Dnevni avaz