Svjedok Odbrane ispričao je kako je pripadnike rezervnog sastava policije rasporedio optuženi Radomir Stojnić prilikom pretresa u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. godine.

Sveto Mršić je posvjedočio da je pripadnike rezervnog sastava policije u selu Rasavci okupio komandir Radomir Stojnić zvani Grom i kazao im da idu tražiti oružje u Zecovima. Prema Mršićevom iskazu, on je s još nekoliko kolega raspoređen duž jednog puta da čuva odstupnicu. U tom dijelu, kako je dodao, nije bilo kuća i oni su legli uz put, čekajući dalja uputstva.

Nakon izvjesnog vremena, kako je svjedok naveo, neko je rekao da je pretres gotov. Napomenuo je da je vidio tri njemu nepoznata čovjeka u maskirnim uniformama, koji su zapalili sijeno.

“Naišao je Grom. Pitao sam ga što pale sijeno, a on kaže, možda im je nešto sumnjivo”, izjavio je Mršić.

Stojnić mu je, dodao je svjedok, rekao da ide dežurati, i krenuli su nazad.

“Tek kad sam krenuo, čuo sam pucnjavu, neki rafali”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je otišao do kuće u Rasavcima da jede, a potom u mjesnu zajednicu da dežura, i tu je ponovo vidio Stojnića.

Za ubistva najmanje 150 civila i druge zločine počinjene u selu Zecovi u julu 1992. godine, Stojniću se sudi s Dušanom Milunićem, Radovanom Četićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošom Grujčićem te Rajkom Gnjatovićem.

Prema optužnici, Stojnić je bio komandir Rezervne stanice milicije u Rasavcima, a ostali optuženi pripadnici te jedinice, kao i Vojske Republike Srpske (VRS) i organa vlasti.

Svjedok Mršić je izjavio da niko od rezervne policije nije imao maskirne uniforme i da više nisu imali akcija u Zecovima.

Na poziv Stojnićeve Odbrane svjedočio je i Sretko Saganović, koji je kazao da su policijski rukovodioci iz Prijedora tražili od Stojnića da prihvati dužnost komandira. Prema njegovim riječima, Stojnić je više puta rekao da ne bi preuzeo tu dužnost, ali da je na kraju morao prihvatiti.

On je naveo da optuženog poznaje od djetinjstva i da nikada nije bio ekstreman.

Suđenje se nastavlja 26. oktobra.

BIRN