Šesnaestogodišnjak i 12-godišnjak iz Kozarca kod Prijedora opljačkali su od 20. do 29. septembra 11 kuća te prostorije Fudbalskog kluba Mrakovica i Udruženja žena “Kamičani 2015”. Slučaj iz Kozarca jedan je od mnogih koji posljednjih dana pune stupce crnih hronika, a čiji su akteri djeca.

Sistem zakazao

Mićo Letić, stručnjak za maloljetničko prijestupništvo i dugogodišnji inspektor za delinkvenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, napominje da je veliki broj mladih uvučen u kriminal i prognozira da će to izazvati velike probleme.

– To je jedan od najsloženijih i najosjetljivijih oblika kriminaliteta, kojem je potrebno pokloniti posebnu pažnju, pogotovo u dijelu prevencije, da bi se nešto konkretno moglo uraditi. Trenutni sistem u BiH, ta politika koja je orijentirana na rješavanje problema mladih, ne funkcionira ni u jednom segmentu tako da to za posljedicu ima pojavu destruktivnog ponašanja. Sadašnja situacija, politička, ekonomska i socijalna, utječe na ulazak mladih u kriminal. Osim nevladinog sektora, sistem, koji bi trebao nešto da učini, zakazao je na svim nivoima i zato imamo ove pogubne posljedice – objašnjava Letić.

On upozorava da je kriminalitet mladih povezan s kriminalitetom odraslih. Ako se ne ulaže u resocijalizaciju i bolju budućnost mladih, to ima za posljedicu da kao maloljetni uđu u kriminal i s tim nastave kao odrasli.

– Kao profesionalac, najviše se bojim da se oni udružuju u organizirane kriminalne grupe. Bosna i Hercegovina je pogodno tlo za razvoj svih vrsta kriminaliteta. Zapale aute da bi odvukli pažnju policiji da bi oni drugo djelo izvršili. Bojim se da su to počeci organiziranog kriminaliteta. Prisutne su i maloljetničke bande koje djecu navode na kriminal – kaže Letić.

Već postoje slučajevi da punoljetne osobe za izvršavanje krivičnih djela koriste maloljetnike kao krivično neodgovorne osobe. Poznato je da se prema djetetu do 14. godine ne može provesti krivični postupak.

Rasturanje droge

– Korištenje djece i mladih za kriminal, to je već prisutno u dijelu rasturanja narkotika. Svjesni su toga narkobosovi i taj trend polako ulazi, a BiH nema način i nema resurse i želje da to prepozna i da se pripremi za neke stvari da do toga ne dođe – napominje Mićo Letić.

Prema njegovim riječima, mladi su najviše uključeni u ulični kriminalitet i veoma su nasilni.

– Imam osjećaj da je tolerancija na pojavne oblike nasilja sve veća, a trebala bi biti nula. Ljudi su oguglali, jer ne vide rješenje, a ne znaju da će im se to obiti o glavu. Mi danas, kao društvo, reagiramo tek kad se desi mrtva glava. Kriminal postaje sve opasniji, organiziraniji, postaju sve jači, a država je sve slabija – upozorava Letić.

Slaba edukacija policajaca

– Učio sam da je kriminal uvijek korak ispred, danas je to pet koraka. Govorio sam često o tome koliko su službe nesposobne u dokazivanju krivičnog djela, prikupljanju materijalnih tragova. Ja sam kao 14-godišnjak otišao na školovanje u sigurnosne strukture i čitav život sam se školovao, a danas ta obuka traje godinu, odnosno šest mjeseci. Zar je neko mogao da stekne iskustvo za godinu? Za dobrog inspektora treba deset godina da se isteše i da ga stavite da rješava teške i složene slučajeve, kao što je “Memić”, a on tek naučio da piše i nije dobro pripremljen. To su manjkavosti u sistemu. To je samo dio slabosti – kaže Letić.

Resocijalizacija recidivista

– Imate maloljetnika recidivista. Kakav je pristup sistema prema njegovoj resocijalizaciji, ko to radi? Dijete je bilo u zavodu, izađe iz centra i, naravno, nastavi s kriminalom. U BiH nemate, kao u Americi, osobe koje ih prate, šta je s njima, šta se dešava i pomaže da se dalje obrazuju, nađu posao i stambeno osiguraju. Kod nas je maloljetnik prepušten ulici – objašnjava Letić.

Opljačkao turistu

Pripadnici Policijske uprave Stari Grad nedavno su uhapsili H. F. (17) iz Sarajeva zbog sumnje da je počinio krivično djelo krađa. Maloljetni lopov je u ulici Ferhadija pokrao P. D. iz Beča. Prilikom pretresa, kod H. F. pronađen je mobilni telefon.

Ukrali vozilo i pretukli vlasnika

Policija u Doboju uhapsila je dvoje maloljetnika te traga za muškarcem E. A. S. nakon što su izvršili nekoliko krivičnih djela na području općine Teslić i grada Doboja. Ustanovljeno je da je dvoje maloljetnika, s odbjeglom osobom, pokušalo provaliti u vikendicu vlasništvo F. D. sa područja Doboja. Maloljetnik je s E. A. S. zamijenio Golf Audijem 80, koji su prethodni ukrali na području grada Doboja. Prije toga su pretukli 38-godišnjeg O. I. iz Tešnja, zatim ga pregazili njegovim automobilom i pobjegli.

Dnevni avaz

Povezane vijesti

PU PRIJEDOR: UHAPŠENA ŠESTORICA ZBOG “RAZBOJ... Policijskoj upravi Prijedor dana 20.05.2019. godine prijavljeno je da se na području Omarske, grad Prijedor nalaze lica inicijala T.A., A.Y., A.I.C. i...
TRI PRIJEDORČANKE OSUMNJIČENE DA SU PRONEVJERILE 2... Policijski službenici Policijske uprave Prijedor,dana 21.05.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv lica inic...
SUĐENJE BABIĆ RANKO I OSTALI: PITANJA KAPETANA BAB... Svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se kako su u avgustu 1992. godine u njenu kuću u zaseoku Bukvik (opština Prijedor) došli vojnici, od kojih se je...
ŽENA POVRIJEĐENA NAKON ŠTO JU JE UDARIO AUTOMOBIL... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
DVOJICA PRIJEDORČANA OSUMNJIČENA ZA “KRAĐE&#... Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Policijske stanice Prijedor 2, preduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela iz ob...
U SUDARU “FORDA” I “GOLFA”... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
PU PRIJEDOR: U SLIJETANJU “OPEL KORSE”... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
SAOBRAĆAJKA U PRIJEDORU: “PEŽO” UDARIO... U naselju Gomjenica na regionalnom putu Prijedor-Tomašica, kod društvenog doma, oko 14:30 časova dogodila sa saobraćajna nezgoda. U njoj su učestvo...