Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 18.09. do 20.09. i od 24.09. do 26.09.2018. godine, sproveli su regionalnu akciju pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila, koja je realizovana u sklopu aktivnosti koje se preduzimaju u okviru republičke akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 515 vozila, dok su sankcije izrečene za 266 učesnika u saobraćaju ili 51,65%. Od ukupnog broja sankcionisanih vozača 164 ili 61,65% sankcionisano je po akcentu akcije.

Zbog manje ili veće tehničke neispravnosti, kao i zbog odbijanja da vozilo podvrgnu tehničkom pregledu, vozačima je uručeno 160 prekršajnih naloga a slijedi i podnošenje 4 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Na vanredni tehnički pregled upućena su 64 vozila od kojih je tehnička neispravnost utvrđena kod 46 vozila ili 71,87%. Iz saobraćaja je isključeno 49 vozila i to 44 zbog utvrđene tehničke neispravnosti uređaja za upravljanje odnosno uređaja za zaustavljanje, kao i 5 zbog odbijanja vozača da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu.

S obzirom da tokom septembra mjeseca Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi aktivnosti pod nazivom ”Zaštitimo djecu u saobraćaju”, jedan od ciljeva realizovane akcije bila je kontrola tehničke ispravnosti autobusa, posebno onih kojima se vrši prevoz djece – učenika. Tokom akcije kontrolisano je 56 autobusa od kojih je 13 upućeno na vanredni tehnički pregled. Tehnička neispravnost utvrđena je kod dva autobusa koji su upućeni na vanredni tehnički pregled, od kojih je jedan isključen iz saobraćaja zbog utvrđene tehničke neispravnosti uređaja za zaustavljanje.

Pripadnici PU Prijedor i u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranom kontrolom tehničke ispravnosti vozila, a ovom prilikom apelujemo na vlasnike vozila i vozače da posebnu pažnju obrate na ovaj segment bezbjednosti saobraćaja odnosno da se prilikom učestvovanja u saobraćaju maksimalno pridržavaju svih saobraćajnih pravila i propisa.

PU Prijedor
Foto – ilustracija