edukativna radionica-mrakovica (1)Na Mrakovici je otvorena edukativna radionica pod nazivom “Psihološke intervencije nakon prirodnih nesreća i katastrofa”, čiji je cilj da se pomogne djeci i porodicama koje su bile pogođene majskim poplavama.

Radionicu je organizovalo Društvo psihologa Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvom prosvjete i kulture i Koordinacionim centrom za metalno zdravlje, a pod pokroviteljstvom Unicefa u BiH.

Predsjednik Društva psihologa Srpske Dijana Đurić istakla je da su učesnici edukacije psiholozi zaposleni u institucijama zdravstvene i socijalne zaštite, psiholozi koji su tokom majskih poplava pružali psihološku pomoć na terenu, kao i psiholozi zaposleni u nevladinom sektoru koji dolaze iz područja koja su bila ugrožena majskim poplavama.

edukativna radionica-mrakovica (2)“Cilj projekta je da se pomogne djeci i porodicama koje su bile pogođene majskim poplavama. Ova edukacija biće prilika, ne samo za sticanje znanja i praktičnih vještina u oblasti pružanja psihološke pomoći nakon prirodnih katastrofa, već i za razmjenu iskustava”, istakla je Đurićeva.

Ona je napomenula da su predavači eminentni stračnjaci iz oblasti psihologije, a za sve zaposlene u ovim institucijama biće organizovana i supervizija podrške i pomoći u radu.

“Povećan je obim posla i teški su problemi sa kojima se suočavaju, tako da su i sami profesionalci koji rade u centrima za socijalni rad ili mentalno zdravlje, kao i u zdravstvenim ustanovama, izloženi pritiscim, te smatramo da i njima treba pružiti podršku da se oni lakše nose sa poteškoćama u radu”, rekla je Đurićeva.

Ona je dodala da će se u narednom periodu raditi na umrežavanju tih različitih ustanova i institucija, a biće formirani i timovi po opštinama koji bi bili spremni za krizne intervencije u budućnosti.

Đurićeva je istakla da kroz ovaj edukativni program treba da prođe i od 50 do 80 lica zaposlenih u centrima za mentalno zdravlje, domovima zdravlja i centrima za socijalni rad, a da je sličan program u oktobru već završen za oko 80 školskih psihologa sa poplavljenih područja.

Ova edukativna radionica trajaće do nedjelje, 30. novembra, a učesnici će dobiti sertifikate o učešću i edukacijski materijal.

SRNA