Na katoličkoj crkvi Blažene djevice Marije, u narodu poznatije kao “crkve pokajnice” ili Mehmedove crkve, koja se nalazi na lokalitetu Stare Pilane i području Nacionalnog parka “Kozara” kod Prijedora provaljena su i oštećena ulazna vrata i štok, razbijeno staklo na prozoru u oltarnom dijelu crkvice i bačena dva Gospina kipa.

– To je prozor u komadu i cijelog ga moraš izvaditi da bi ga postaklio. To je muka. Materijalna šteta možda i nije tako velika, ali duhovna svakako jeste – kazao je župnik prijedorske župe Marko Vidović kojem su iz Rajkovića, naselja na samom ulazu u Nacionalni park, javili jučer da je crkva provaljena.

Vandalizam je prekjuče prijavljen i PS Kozarac oko 14.20 sati da je nepoznati počinilac počinio krivično djelo oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari.

Uviđajem na licu mjesta je utvrđeno da su u periodu od 8. septembra do jučer od nepoznatog izvršioca oštećena ulazna vrata i prozor na vjerskom objektu, kao i dvije statue koje su se nalazile u unutrašnjosti crkve, od kojih je jedna odbačena u neposrednu blizinu vjerskog objekta.

Iz PU Prijedor navode da se, uz saglasnot tužioca Okružnog tužilaštva u Prijedoru, poduzimaju sve potrebne mjere i radnje na pronalsku izvršilaca ovog krivičnog djela.

– Policijska uprava Prijedor osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja i napada na vjerske objekte te poziva građane na međunacionalnu toleranciju – navedeno je iz PU Prijedor.

Mehmedova crkva poznata je i kao simbol vječne ljubavi između Marije lijepe kćerke Karla Šmucera i Kozarčanina Mehmeda Kulašića. Obnovu crkve inicirali su Kozarčani, a gradnju je podržala župa Prijedor, Grad Prijedor, vjernici i Šmucerova praunuka Helga Kambič iz Slovenije.

Dnevni avaz
Foto – Župa Prijedor