Druženjem sa dobitnikom nagrade “Skender Kulenović” pjesnikom Zdravkom Miovčićem i predstavljanjem njegove nagrađene knjige poezije “Što je duša skupila”, nazvanim “Veče laureata”, u prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” završeni su ovogodišnji, 46. “Književni susreti na Kozari”.

Domaćin druženja, književni kritičar Ranko Popović je istakao da se žiri, čiji je bio član, opredijelio za Miovčićevu poeziju, za koju su smatrali da je najjezgrovitija, kompoziciono i sadržajno najdosljednija.

Zdravko Miovčić, kome je ovo četvrta zbirka poezije, i na prošlogodišnjim susretima je bio u užem izboru za dodjelu nagrade na Kozari.

– Pošto sam ja liričar i pošto dušom posmatram svijet, onda bih ovu svoju nagrađenu knjigu nazvao nekom vrstom putopisa, jer baveći se svojim poslom, putujem svijetom i kad god je duša zaigrala, ja sam ponešto zapisao – rekao je Miovčić.

Ovim riječima pojasnio je publici naslov zbirke i pojedine njene cikluse vezane za određena sjećanja, ljude i događaje.

Tokom ove večeri direktor Galerije “Sreten Stojanović” Tihomir Ilijašević, inače akademski slikar, kao tradicionalno iznenađenje večeri poklonio je Zdravku Miovčiću grafiku na kojoj je njegov portret, a čiji je Ilijašević autor.

U čast laureata stihove jedne od pjesama iz nagrađene knjige poezije u muzičku numeru pretočio je profesor Muzičke škole “Savo Balaban” Dragan Marinković.

Inače, ovogodišnjem laureatu “Književnih susreta na Kozari” Zdravku Miovčiću nagrada “Skender Kulenović” uručena je u petak na svečanoj akademiji na otvaranju susreta u Pozorištu Prijedor. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je otvarajući susrete zaželio dobrodošlicu pjesnicima koji su i ove godine, kako je istakao, došli u pohode Kozari.

– Ovo je svetkovina lijepe riječi koja već 46 godina u Prijedoru i na Kozari okuplja stvaraoce i poštovaoce njihovih djela i mi smo posebno ponosni što i na ovaj način čuvamo sjećanje na slavnu istoriju i slobodarski duh naroda Kozare – rekao je Đaković koji je ovogodišnjem laureatu uručio nagradu “Skender Kulenović”.

Zdravko Miovčić, koji je nagradu stručnog žirija dobio za knjigu “Što je duša skupila”, inače je osnivač i direktor Razvojne agencije “Eda” u Banjaluci i do sada je objavio devet knjiga iz oblasti odlučivanja i upravljanja razvojem, ali i četiri knjige poezije.

– Nagrada mi puno znači jer nosi ime Skendera Kulenovića, dosta mi znači jer je u gradu Prijedoru sa kojim sarađujem po nekim drugim pitanjima već desetak godina i posebno mi znači jer mi je ovo prva nagrada – kazao je Miovčić.

Statueta “Ljubijski rudar” Miovčiću je uručena u subotu na centralnoj manifestaciji ovogodišnjih, 46. “Književnih susreta na Kozari” koja je održana u hotelu “Monument” pod nazivom “Pjesničko podne”.

Nagradu je laureatu susreta uručio generalni direktor Rudnika “Arselor Mital Prijedor” Mladen Jelača, kompanije koja je i sponzor novčanog dijela ove književne nagrade.

– Nagrada nosi ime Skender Kulenović i to već govori o njenom značaju, o njenom značaju govori i ovo mjesto gdje smo. Planina Kozara nije naša najviša planina, ali je najveći vrh srpske stradalačke poezije – izjavio je Miovčić zahvaljujući na uručenoj nagradi.

Pored laureata, Kozaru i Prijedor su tokom ovogodišnjih književnih susreta na Kozari pohodili i pjesnici Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Nešić, Vule Žurić, Anđelko Anušić, Vid – Vicko Vukelić i Dragana Kragulj.

Organizator i generalni pokrovitelj 46. “Književnih susreta na Kozari” je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Biblioteka Književnih susreta

Organizacioni odbor susreta je povodom 40. godišnjice smrti Skendera Kulenovića i isto toliko godina od ustanovljenja književne nagrade koja nosi njegovo ime, i prvog njenog dobitnika Branka Ćopića, odlučio da bude pokrenuta biblioteka Književnih susreta. U planu je da budu objavljene tri edicije, od kojih je prva “Ovjenčani”, gdje će biti objavljeni svi laureati svih nagrada.

Ove godine su, uz potpuno finansiranje grada Prijedora, objavljene knjige prvog dobitnika Branka Ćopića i prošlogodišnjeg Milovana Danojlića. Već za sljedeće susrete pripremaju se knjige pet dobitnika nagrada književne Kozare i to Milosava Tešića, Ljubomira Simovića, Ljubivoja Ršumovića, Matije Bećkovića i Dragana Kolundžije.

Glas Srpske