Manifestacijom “Veče laureata”, u Prijedoru su zatvoreni “46. Književni susreti na Kozari”. Nagradu koja nosi ime Skendera Kulenovića, tvorca legendarne “Stojanke majke Knežopoljke”, dobio je pjesnik iz Banjaluke Zdravko Miovčić.

Član žirija za dodjelu nagrade “Skender Kulenović”, književni kritičar Ranko Popović, bio je domaćin druženja sa Zdravkom Miovčićem u prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović”.

“Složili smo se otprilike da je nekako najjezgrovitija, najpunija, i kompoziciono i sadržajno najdosljednija knjiga Zdravka Miovčića pod ovim naslovom ‘Što je duša skupila’. Vrlo neposredna, intimistička lirika, majstorski realizovana”, navodi Popović.

Zdravko Miovčić, kome je ovo četvrta zbirka poezije, i na prošlogodišnjim susretima bio je u užem izboru za dodjelu nagrade na Kozari.

“Pošto sam ja liričar i pošto dušom posmatram svijet, svijet u poeziji, onda je to, otprilike, neka vrsta putopisa. Јa sam čovjek koji, baveći se svojim poslom, obilazim mnogo svijeta i ovoga nekog našeg svijeta unutrašnjeg, i onda kad god je na neki način duša zaigrala, ja sam ponešto zapisao”, kaže Miovčić.

U sklopu ovogodišnjih “Književnih susreta na Kozari” održano je jedanaest manifestacija u Prijedoru, na Mrakovici, ali i ostalim gradovima u blizini te planine.

Medijski pokrovitelj Susreta bila je Radio-televizija Republike Srpske.

RTRS