Učenici osnovnih škola “Branko Ćopić”, “Dositej Obradović” i “Desanka Maksimović”, Centra “Sunce”, Tekvondo kluba “Ljubija” i Odbojkaškog kluba “Vožd”, učestvovali su danas u centru Prijedora na manifestaciji “Dan bez automobila 2018”.

Oni su prilikom šetnje gradskim ulicama, koje su zatvorene za saobraćaj, nosili poruke posvećene obilježavanju 22.septembra Međunarodnog dana bez automobila.

Osnovci su poruke ispisivali i na Trgu Majora Zorana Karlice, biciklisti su se slobodno vozili kroz centar grada, tekvondoisti su demonstrirali svoje vještine a odbojka se igrala na ulici, čime su mladi promovisali bavljenje sportom.

Cilj manifestacije „Dan bez automobila 2018“ bio je promovisanje alternativnih vidova saobraćaja radi očuvanja životne sredine.

Od 11.00 do 14.00 časova saobraćaj je bio zatvoren u dijelovima ulica Miloša Obrenovića, Jovana Raškovića, Nikole Pašića, Zanatske i Svetosavske.

Prijedor je 2002. godine potpisala povelju „U grad bez automobila“ čime se svrstala u grupu od više od hiljadu evropskih gradova koji 22. septembar obilježavaju kao dan nekorištenja automobila i promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u svrhu očuvanja životne sredine.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com