Povodom realizacije akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, policijski službeniciPolicijskeuprave Prijedor, u vremenskom periodu od 11.09.2018. do 14.09.2018. godine, sprovela jeregionalnu akciju pod nazivom „Odnos vozač-pješak“, a koja je prvenstveno bila usmjerena pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, na saobraćajnim komunikacijama na prilazima do osnovnih i srednjih škola.

Tokom akcije ukupno je sankcionisano 448 učesnika u saobraćaju, od kojih 291 ili 65 odsto po akcentu akcije. Tom prilikom zbog počinjenih prekršaja, izdavanjem prekršajnog naloga, zbog nepoštovanja obaveza prema pješacima ukupno su sankcionisana 224 vozača, dok je zbog nepoštovanja zakonskih propisa u vezi kretanja po kolovozu sankcionisano 67 pješaka.

Policijska uprava Prijedor će i u narednom periodu realizovati aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, te apelujemo na vozače da s pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju, te prilagode brzinu kretanja uslovima puta, naročito na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću učenici kao i u neposrednoj blizini školskih ustanova.

Istovremeno skrećemo pažnju pješacima da se pridržavaju zakonskih pravila o kretanju na putu, da se ne kreću kolovozom pod uticajem alkohola, kao i da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom kretanja van naselja, koriste svjetloodbojne prsluke, jer samo na taj način mogu bezbjedno da učestvuju u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija