U Prijedoru su potpisani ugovori i položen kamen temeljac za izgradnju postrojenja slovenačkog preduzeća „Kolektor“.

Ovo preduzeće bi u narednom periodu trebalo da zaposli između 400 i 500 Prijedorčana. Prijem i obuka prvih 50 radnika već je u toku.

Јedan od prvih polaznika Kolektorove obuke je i Hoze Maria Fontes Soribes. Ovaj mašinski inženjer nedavno se iz Španije doselio u Prijedor, i kaže da je posao u Kolektoru odlična prilika, posebno za mlade.

“Meni je drago da ovakva firma dolazi u Prijedor, da se grad unapređuje i da mladi ljudi ovdje imaju dobar posao”, rekao je Soribes.

Radno mjesto tehnologa mašinske obrade u ovom preduzeću, dobio je i Boris Јavor. Kako kaže, sa Kolektorom će u Prijedor stići i nove, moderne tehnologije iz oblasti mašinske obrade.

“Možemo reći, sa ponosom, to će biti jedan dio alatnice, i odsjek mašinske obrade. To je jednistven oblik mašinske obrade na našim prostorima, što će davati neke nove tehnologije koje još u Prijedoru nisu bile”, istakao je Boris Јavor, mašinski inžinjer.

Preduzeće će biti smješteno u krugu industrijske zone Celpak, gdje je izgrađena moderna saobraćajnica koja će olakšati pristup samom pogonu. Kako su istakli iz slovenačke kompanije, proizvodiće uglavnom dijelove za auto-industriju.

“Sa naše strane će biti odgovornost da pružimo ovim prostorima radna mjesta sa velikom dodanom vrijednošću”, naglasio je Valter Leban, član uprave koncerna „Kolektor“.

Upravo nova radna mjesta ono je čemu se najviše raduju u Gradskoj upravi. Prema najavama, u prvoj fazi projekta trebalo bi da bude zaposleno oko 110 Prijedorčana, dok će u narednim fazama taj broj rasti i do 500.

“Mi u gradu Prijedoru smo izuzetno zadovoljni jer smo dobili jednog sjajnog investitora, koji nosi novu koncepciju, koju ćemo nastojati da prezentujemo ovdje u Prijedoru i vjerujem da će oni uticati na kolektivnu svijet i radnika i poslodavaca”, naglasio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Vrijednost investicije je oko 3 miliona maraka. Grad Prijedor obezbijedio je oko 1,3 miliona KM za početne radove na konstrukciji proizvodnog pogona i uređenju eksterijera, dok će „ Kolektor“ u kasnijoj fazi opremanja pogona uložiti približno isti iznos sredstava.

RTRS

Vezane vijesti:
PRIJEDOR: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU PROIZVODNOG POGONA FIRME „KOLEKTOR“ – FOTO/VIDEO