U centru Prijedora uskoro pripremni radovi za rekonstrukciju Robne kuće Patrija, koju je nakon višegodišnje agonije zbog neriješenih imovinskih odnosa, kupilo preduzeće “MG MIND” iz Mrkonjić Grada.

Kupljena je od austrijske kompanije Heta, koja je preuzela sva nenaplativa potraživanja od HIPO banke, a u tom paketu preuzela i robnu kuću, pod hipotekom. U završnoj fazi je izrada projektnog rješenja za novi izgled Patrije.

Uz nju je planirna i izgradnja novog gradskog trga.

Čuvena Robna kuća, koja godinama stoji devastirana u centru Prijedora, uskoro bi trebalo da dobije novo ruho. Nekada je bila jedan od najreprezentativnijih trgovačkih objekata na ovim prostorima, u kojem je bilo zaposleno oko 150 radnika.

Pri kraju je izrada projektnog rješenja za novi izgled Patrije. Vijest o početku rekonstrukcije, obradovala je Prijedorčane.

“Svi smo bili ponosni kada je “Patrija” konačno završena i bila je jako lijepa izgledala. U centru grada trebalo bi da bude nekakav lijep objekat, gdje se dešavaju razne stvari, od raznih manifestacija”, smatraju Prijedorčani.

Stara “Patrija” biće rekonstruisana u novi savremeni, multifunkcionalni poslovno – trgovački centar, uz ugostitetljske objekte, poput restorana na vrhu. Objekat će biti proširen, a toku je i rješavanje imovinskih odnosa, poručuje u telefonskom razgovoru vlasnik MG MIND-a i kupac Patrije, Mladen Milanović.

On tvrdi da će ovaj objekat biti jedan od najkvalitetnije urađenih i najljepših u Srpskoj. Prijedor bi trebalo da dobije i novi trg, između Patrije i Gradskog pozorišta, tvrde u Gradskoj upravi.

“To je jedan vrlo savremen objekat koji je planiran da se adaptira i rekonstruiše i dogradi u gradu Prijedoru. Izmijeniće se i dio okoline oko Patrije, proširiće se prostorni uslovi za parkiranje u namjeri da se formira jedan mali trg, koji će se moći koristiti ispred Gradskog pozorišta”, kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Vlasnik Patrije, koja će zadržati čuveno ime, najavljuje da će u ovom objektu biti otvoren tržni centar. Do kraja godine radiće se na obnovi vodovodne, elektro i toplovodne mreže i klimatizacije, na proljeće počinje rekonstrukcija objekta.

RTRS