Privodi se kraju popis štete na voćnjacima, usjevima i baštama na području Prijedora, koju je krajem jula izazvalo olujno nevrijeme, praćeno gradom. Dok sabiru gubitke i čekaju na isplatu, voćari tvrde da zbog visokih premija i loše saradnje sa osiguravajućim društvima, ne mogu osigurati voćnjake.

Kada su prije elementarne katastrofe praćene gradom prijedorski voćari pokušali osigurati voćnjake, pregovori sa osiguravajućim društvima nisu uspjeli. A onda se desio najgori scenario.

“Bili smo voljni da platimo osiguranje i osiguravajuća kuća je u posljednji momenat povukla svoju ponudu”, rekao je voćar Dragomir Vujković iz sela Babići u julu ove godine.

Tako su voćari ostali na nemilost vremenskim prilikama. Ogorčeni su zbog visokih premija za osiguranje, jer su, kažu, samo takve ponude mogli da vide, ali ne i da realizuju.

“Hektar jabuke da od 40 do 50 tona jabuke. Cijena bi bila oko 20.000 do 25.000 maraka prihoda, znači, mi bismo od 12.000 do 13.000 maraka morali dati. Išli bismo svjesno u gubitak”, kaže predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedora Mladen Marijanović.

Premijske stope moraju da budu visoke zbog preuzimanja rizika, ali osiguranik nije spreman za to, tvrde u osiguravajućim društvima.

“Ako bismo išli na pravu vrijednost koju određuje osiguranik, onda su tu premijske stope visoke, što ne odgovara osiguranicima. Drugo, ako su sume veće, onda to podrazumijeva reosiguranje”, ističe direktorka prijedorske filijale “Drina osiguranja” Savka Šipka.

Prijedorska gradska komisija popisala je štetu u oko pet stotina prijedorskih domaćinstava.

“Radimo obračun po preporuci resornog ministarstva koji trenutno na osnovu tih procjena oštećenja iznosi oko tri miliona maraka”, rekla je šef Odsjeka za poljoprivredu Grada Prijedora Tatjana Marić.

Izvještaji gradske komisije biće dostavljeni resornom ministarstvu, a konačnu odluku o isplati novca za sanaciju šteta daće Vlada.

RTRS