ilustracija-nasilje u porodiciU prvih devet mjeseci ove godine na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor evidentirano je 84 slučaja nasilja u porodici, dok je za isti period 2013. godine evidentirano 76, rečeno je Srni u ovom centru.”

Nadležnom tužilaštvu su proslijeđena 33 izvještaja, dok je podneseno 47 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 92 počinioca nasilja u porodici, od kojih je 87 muškog, a pet ženskog pola”, navode u CJB Prijedor.

Na području koje pokriva Centar za socijalni rad Prijedor u prvih devet mjeseci ove godine registrovano je 78 slučajeva porodičnog nasilja ili za 15 manje nego u istom periodu prošle godine, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Od 78 ovogodišnjih slučajeva porodičnog nasilja, u 11 slučajeva riječ je o recidivima, dok je u prošlogodišnja 93 slučaja bilo 16 recidiva.

Prema vrsti nasilja, zabilježeno je 28 slučajeva fizičkog nasilja, 22 psihičkog nasilja, 16 slučajeva kombinovanog nasilja, te osam slučajeva ugrožavanja spokojstva i tri slučaja seksualnog nasilja.

Najčešći uzroci nasilja u porodici su zloupotreba alkohola, poremećeni partnerski odnosi u bračnim i vanbračnim zajednicama i problemi u mentalnom zdravlju počinilaca, dok su najčešće žrtve žene – supruge u bračnim i vanbračni zajednicama.

“Za devet mjeseci ove godine smještaj u prihvatnoj stanici koristile su 34 žrtve nasilja u porodici, a za devet mjeseci 2013. godine 31. U 2013. godini bio je jedan slučaj smještaja žrtve nasilja s malim djetetom u sigurnu kuću u Banjaluci, a u ovoj godini nije bilo takvih slučajeva”, navode u prijedorskom Centru za socijalni rad.

Grad Prijedor imao je sigurnu kuću od 2008. godine, ali je, zbog problema s finansiranjem, zatvorena u oktobru 2012. godine.

SRNA
Foto – ilustracija