U opštini Oštra Luka u toku je trenutno najveća akcija deminiranja na području Republike Srpske. Minirano područje obuhvata oko 2,6 kilometara metara kvadratnih.

Nadležni kažu da je situacija na području pod minama veoma teška zbog brdovitog terena i nepostajanje preciznih evidencija miniranja, jer je mine postavila tzv. Armija BiH. U deminiranju pomažu i posebno obučeni psi.

Igor Šumar, trener-vodič pasa u Republičkoj upravi civilne zaštite, ističe da za jedan dan očiste od mina oko 800 kvadrata terena.

Uprava Civilne zaštite Republike Srpske angažovala je 35 deminera i dva psa na deminiranju u Oštroj Luci, a koristi i neke nove metode.

Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite za deminiranje ističe da je područje Oštre Luke pogodno za uključivanje svih deminerskih tehnika, a to je manuelo deminiranje, pregiranje, pretraga psima i mašinska pretraga.

Direktor Republičke uprava Civilne zaštite Mile Međed je naglasio da će se na ovom području prvi put upotrijebiti novi sistem deminiranja ‘lend rilis’, koji će, nada se, biti mnogo efikasniji.

Najveći dio miniranog područja je u vlasništvu Šuma Republike Srpske.

Saša Bursać, direktor Šumskog gazdnistva Prijedor ističe da su radnici ovog preduzeća imali puno problema sa minama na terenu. Dodaje da danas na ovom području ima preko 620 hektara miniranog šumskog terena što im, kako kaže, zadaje velike probleme u redovnoj eksploataciji šume.

“Strahujemo svaki dan oko toga, bilo je neželjenih događaja sa najstrašnijim ishodima”, ističe Bursać.

U saradnji sa Helikopterskim servisom Republike Srpske, na lokaciji deminiranja održana i obuka evukacije povrijeđenih u letjelice.

Radovi u Oštroj Luci počeli su u junu i do sada su deminirana oko 0,4 kilometra kvadratna. Nadležni kažu da je teško procijeniti kada bi deminiranje moglo biti završeno zbog teškog terena i velikog broja raznih vrsta mina.

RTRS