bistrica folklor 1U organizaciji folklornih sekcija Verići(B.Luka) i Bistrica(Prijedor) u Bistrici je prvi put organizovana Smotra folklornih sekcija na kojoj su nastupale sekcije „Bogorodica“ iz sela Bogorodica kod Đevđelije-Makedonija, „Trentino“ iz mjesta Štivar, kod Prnjavora i folklorne sekcije Bistrica i Verići.

„Ovo je bila prilika da svi uživamo u ljepoti kulture različitosti“ istakla je Daliborka Zrnić ispred MZ Verići, kao organizatora manifestacije.
U dvočasnovnom nastupu na platou ispred škole nastupile su folklorne grupe uzrasta od 5 do 15 godina.

Organizatori su naglasili i uspješnu saradnju sa Piskavicom, koja ima uspješno kulturno umjetničko društvo i pruža podršku folklornim sekcijama iz okolnih sela. Manifestaciju je podržao gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, u čije ime su smotri prisustvoali predstavnici Gradske uprave.

bistrica folklor 2Predsjednik Savjeta MZ Slaviša Vučkovac je istakao da su djeca iz Đevđelije bila gosti u porodicama u Verićima tri dana.

„Vjerujemo da je to bilo dovoljno vrijeme a njih oko 45 stekne u našem kraju nove prijatelje ,a već je dogovorena naša uzvrata posjeta Đevđeliji u avgustu“ kazao je Vučkovac.

Nakon programa organizovano je druženje i degustacija domaće hrane i jela koje se realizuje u saradnji sa mještanima kao i sa udruženjem žena “Verićanke”.

Planirano je da Smotra folklornih sekcija postane tradicionalna i već je dogovorena posjeta folklornih sekcija iz Republike Srpske u Makedoniju.

Budući da je ovaj događaj okupio veliki broj ljubitelja folklorne igre i tradicionalnih pjesama, očekuje se da će sljedeće godine interes učesnika za ovu smotru biti još veći.

www.prijedorgrad.org