Prijedor će 17. i 18. avgusta biti domaćin prvog ŠA Festa. Radi se o memorijalnom festivalu posvećenom našem sugrađaninu Daliboru Popoviću Mikši.

Prvo veče festivala, kada je ulaz BESPLATAN, posjetioci će imati priliku da pogledaju video dokumentarne projekcije i da slušaju nastupe lokalnih bendova: The Bechars, Jall aux Yeux, Ketpool, Kazoo, Double Dog Damn i The Shejvers.

Drugo veče, u subotu, ulaz je 5 KM, a na velikom stejdžu će svirati: Vasil Hadžimanov Bend, DBAU, SOPOT, Artan Lili i Straight Jackin.

Vrata Ljetne bašte će obje večeri festivala biti otvorena od 20.00h.

O cijeloj ideji i organizaciji, porazgovarali smo sa portparolkom ŠA Festa Natašom Kuridžom.

ZAMISLI.BA: Kako je uopšte došlo do ideje da se održi ŠA fest u Prijedoru?

ŠA: Pokrenuli smo festival koji će na najljepši način sačuvati uspomenu na Mikšu. Mikša je jedno od najprepoznatljivijih lica Prijedora, čovjek koji je svojom muzikom i umjetničkim djelima bio idol mladih, poslijeratnih generacija i zaslužuje da mu se njegov grad i sugrađani zahvale jednim muzičkim festivalom. Pri kreiranju Festa smo mislili i na njegovu kćerku kojoj želimo da pokažemo koliko nam je svima značio i kakav trag je ostavio.

ZAMISLI.BA: Koji je cilj festivala, osim što se odaje počast umjetniku Daliboru Popoviću Mikši, Prijedorčaninu koji je svojim slikarskim i muzičkim djelima doprinio kulturnoj sceni Prijedora, a i šire?

ŠA: Cilj nam je da ovaj festival postane svojevrstan brend grada Prijedora. Stvaramo festival koji treba da slavi muziku i umjetnost, sve ono za šta je Mikša živio.

ZAMISLI.BA: Koliko doprinosi takav jedan festival kulturnom imidžu grada Prijedora?

ŠA: Ove godine se festival održava u sklopu manifestacije “Prijedorsko kulturno ljeto” i drago nam je da je grad prepoznao svrhu i značaj svega što radimo.
Sigurno je da je ovo jedno „osvježenje“ na aktuelnoj muzičkoj sceni, nešto što je trebalo našem gradu i regiji. Grad Prijedor je oduvijek bio poznat kao grad muzičara i slikara, a ovaj festival to i dokazuje.

ZAMISLI.BA: Jedno vrijeme su organizovani muzički festivali u Prijedoru, ali zadnjih nekoliko godina nije organizovano ništa takve prirode. Šta misliš zbog čega je to tako?

ŠA: U današnje vrijeme je teško napuniti koncertne dvorane i zadovoljiti sve muzičke ukuse. Živimo u vremenu kad je ovakva vrsta muzike prilično zapostavljena i u sjeni koncerata novih estradnih izvođača. Samim tim, veća nam je želja da uspijemo sa ovim festivalom i da vratimo Prijedoru status Grada rokenrola!

ZAMISLI.BA: Koji su dalji planovi i postoji li mogućnost da ŠA fest preraste u tradiciju?

ŠA: Mikša je toliko toga ostavio iza sebe da možemo da hranimo i inspirišemo njegovim djelima još mnoge generacije. Pored toga što imamo namjeru da ŠA fest živi i dalje i postane tradicionalan, ideja nam je da osnujemo i fondaciju koja će nositi njegovo ime. Baš iz tog razloga ŠA Fest nije klasični festival, već način na koji ćemo svi zajedno ulagati u buduće mlade umjetnike, prvenstveno slikare i muzičare iz Prijedora i okoline, omogućiti im stipendije, promovisati urbanu kulturu i umjetnost, ali i finansirati program ŠA Festa u godinama koje dolaze.

Zamisli.ba