Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upriličio je danas prijem za uspješne mlade sugrađane, Ratka Dardu, Nemanju Torbicu i Stefana Usorca koji su se u proteklim godinama pokazali na polju učenja i obrazovanja i postigli zavidne retultate na brojnim takmičenjima.

On je tom prilikom naglasio da su uspješni mladi ljudi poput Ratka, Nemanje i Stefana, najbolji ambasadori Prijedora u svijetu.

-Njih trojica su izuzetne mlade ličnosti. Smatram da društvo u cjelini treba više pažnje da posveti nadarenim mladim ljudima koji će u budućnosti činiti velika djela u oblastima kojima se bave – rekao je Đaković.

On je izazio nadu da će se Darda, Torbica i Usorac, poslije završetka svog školovanja vratiti u Prijedor i učestvovati u razvoju svog grada.

Kao podstrek za dalji rad i napredak, Đaković je trojici momaka svijetle budućnosti uručio prigodne poklone kao i novčanu podršku od po 500 KM.

Ratko Darda je učesnik svjetskih matematičkih olimpijada u periodu 2008-2012 godina.

Osvojio je bronzanu medalju na juniorskoj Balkanskoj olimpijadi 2008., dvije bronzane medalje na zadnje dvije olimpijade i srebrne medalje na seniorskoj olimpijadi 2012.godine.

Osnovni studij završio je u na Univerzitetu Kopar u Sloveniji sa ocjenom 10.

Objavio je više radova na temu teorije grafova te je dobio punu stipendiju za master studije na Univerzitetu Pariz 7.

Trenutno je na doktorskom studiju iz oblasti teorije brojeva i algebarske geometrije.

Nemanja Torbica je završio OŠ “Branko Radičević” Petrovo kao učenik generacije a tokom osnovnog školovanja redovno je išao na takmičenja iz informatike i matematike gdje je osvojio drugo mjesto na republičkom takmičenju.

Tokom školovanja u Gimnaziji “Sveti Sava” redovno se takmičio iz matematike i fizike gdje je na regionalnom nivou uvijek bio najbolji.

Na republičkim takmičenjima iz fizike osvojio je tri prva i jedno drugo mjesto.

U četvrtom razredu postigao je najveći uspjeh, bronzanu medalju na evropskoj olimpijadi u Moskvi što je najbolje ostvarenje u BiH ove godine.

Upisao je osnovne studije na Univerzitetu Kopar u Sloveniji.

Stefan Usorac je prema riječima dekana Rudarskog fakulteta Vladimira Malbašića, najbolji student u ovoj obrazovnoj ustanovi od njenog osnivanja.

Diplomirao je u julu ove godine a dalje planira Master studije.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com