Prijedor je u naredna dva dana domaćin ŠA festa u spomen na prerano preminulog muzičara i akademskog slikara Dalibora Popovića Mikšu. Organizatori žele da Mikšin duh nastavi da živi kroz memorijalni festival u gradu u kojem je počela njegova umjetnička karijera. Najavljuju i osnivanje fondacije koja će nositi njegovo ime, a stipendiraće mlade umjetnike iz manjih sredina.

U Prijedoru će sutra i subotu, 18. avgusta, biti održan “ŠA fest” u spomen na prerano preminulog muzičara i akademskog slikara Dalibora Popovića Mikšu.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljeno je da će sutra u prijedorskoj Ljetnjoj bašti nastupiti lokalni bendovi, dok će u subotu, 18. avgusta, nastupiti “Artan Lili”, poznati džez pijanista Vasil Hadžimanov i njegov bend, beogradski “Strejt Džekin”, “Dbau” iz Prijedora i banjalučki “Sopot”.

Popović je bio pjevač i gitarista rok benda “Tatu”, a jedan od inicijatora festa Mihajlo Vukić, koji je takođe bio član benda, rekao je novinarima da organizatori žele da Mikšin duh nastavi da živi kroz memorijalni festival u gradu u kojem je počela njegova umjetnička karijera.

“Mikša je bio veliki čovjek koji će nam svima nedostajati, teško da jedan festival može da zamijeni postojanje osobe. Јa bih više volio još jednu svirku `Tatua` nego sve ovo”, rekao je Vukić.

Član beogradske grupe “Artan Lili” Bojan Slačala izjavio je da je i ovo dobar način da se muzičari i umjetnici prisjete prerano preminulog kolege.

“Dobra žurka je najbolji način da zahvalimo Mikši i da se svi dobro provedemo i ponesemo kući taj lijep utisak o manifestaciji, za koju se nadam da će postati tradicionalna”, rekao je Slačala.

“ŠA fest” održava se u okviru “Kulturnog ljeta u Prijedoru”, pod pokroviteljstvom Grada.

Šef Odsjeka za kulturu Zoran Stanić istakao je da je Grad prepoznao ovaj događaj, ne samo kao manifestaciju koja ima memorijalni karakter, već kao kulturološku, koja će dopuniti mozaik kulturnih dešavanja na jedan specifičan način usmjeren ka posebnoj grupi mladih.

Moto festivala je “ŠA mast go on” /ŠA must go on/, jer je Popović, koji je preminuo u 37. godini, neke od svojih slika potpisivao sa “ŠA”.

Sutra će ulaz biti besplatan, dok je cijena ulaznica za glavno veče pet KM.

Generalni medijiski pokrovitelj ŠA festa je Radio-televizija Republike Srpske.

RTRS