Predsjednica Vlade u posjeti je Prijedoru, gdje razgovara s rukovodstvom grada.

Sastanku prisusutvuju ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija i ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

U Vladi Republike Srpske rečeno je da je, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada u grad Prijedor uloženo skoro 144 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano je još oko 48 miliona KM.

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće još oko šest miliona KM za opremanje angio sale u bolnici “Dr Mladen Stojanović”, te za izgradnju sportske dvorane Urije, fiskulturne sale Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Omarskoj, kao i za sanaciju i rekonstrukciju Osnovne škole “Dositej Obradović” u Rasavicama.

U planu je i izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor, u dužini od 42 kilometra. Vrijednost ovog projekta koji je od izuzetnog značaja za unapređenje i razvoj Prijedora, kao i cijele regije, iznosila bi oko 300 miliona evra.

Prema podacima Vlade Srpske, do sada je iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno 16,4 miliona KM, od čega za putnu infrastrukturu 7,3 miliona, regionalni vodovod na teritoriji Prijedora dva miliona KM, a realizovan je i značajan broj projekata sanacije, rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje novih školskih objekata.

U saradnji sa Boračkom organizacijom realizovani su mnogi projekti, od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, za šta je izdvojeno oko 10 miliona KM i zbrinuto 665 porodica, od čega izgradnjom stanova 201, a nepovratnim novčanim sredstvima 464 porodice.

Prema podacima Vlade, na području Grada Prijedora nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Pored programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u ovoj lokalnoj zajednici zbrinuto oko 2.500 radnika iz osam preduzeća, što je Vlada finansirala sa više od sedam miliona KM.

Kroz projekte zapošljavanja u Grad Prijedor uloženo je oko tri miliona KM, čime je omogućeno da 762 lica pronađu posao.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Prijedoru je zaposleno 309 lica sa invaliditetom, za šta je izdvojen milion KM.

Prijedoru, kao jednoj od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koju su pogodile katastrofalne poplave, iz Fonda solidarnosti uplaćeno je oko 6,6 miliona KM, kroz platne kartice – vaučere 4,8 miliona KM za više od 1.100 poplavljenih domaćinstava, a nije izostala ni pomoć poplavljenim poljoprivrednicima, kao ni budžetu opštine.

Realizovano je i pet projekata po naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije u ukupnom iznosu od 1,4 miliona KM, a odnose se, između ostalog, na čišćenje rijeke Miloševice, te izgradnju i podizanje postojećeg nasipa na Sani.

U okviru projekta “Vodovod i kanalizacija”, koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Prijedor je izdvojeno 24,3 miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva – 23 miliona KM u putnu infrastrukturu na teritoriji Prijedora, od čega 16 miliona KM za rehabilitaciju nekoliko dionica magistralnih i regionalnih puteva.

Riječ je o rehabilitaciji dionica magistralnog puta Prijedor – Lamovita i Lamovita – Ivanjska – Šargovac, u vrijednosti od 4,5 miliona KM, zatim magistralnog puta Kozarska Dubica – Prijedor vrijednosti 3,7 miliona KM, dok je za rehabilitaciju magistralnog puta Koprivna – Prijedor Vlada obezbijedila 6,5 miliona KM.

Kada je riječ o privrednom razvoju Prijedora, Vlada Srpske je u periodu od 2006. godine do danas, u okviru podrške privredi uložila oko osam miliona KM, od čega je za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno oko pet miliona KM.

Prema podacima Vlade Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je gotovo dva miliona KM za subvencije električne energije.

Kada je riječ o poljoprivredi, u ovu lokalnu zajednicu u periodu od 2007. do danas, kroz različite projekte, uloženo je više od 30 miliona, od čega za podsticaj razvoju poljoprivrede i sela oko 26 miliona, te 2,3 miliona KM zaštite od poplava.

Značajna sredstva, oko 15 i po miliona KM, uložena su u zdravstveni sektor, za sanaciju i opremanje-nabavku savremene medicinske opreme u bolnici u Prijedoru i za opremanje Centra za hemodijalizu.

Kroz projekte adaptacije, sanacije i opremanje ambulanti porodične medicine u Prijedoru, u Dom zdravlja je uloženo je više od tri miliona KM.

Prema podacima Vlade, u oblast prosvjete, po različitim osnovama, do sada je uloženo više od 5,3 miliona KM, od čega je za izgradnju objekta specijalne osnovne i srednje škole “Đorđe Natošević” izdvojeno 1,2 miliona KM, izgrađen je i opremljen novi školski objekat u Gornjim Orlovcima vrijednosti 400.000 KM.

Za izgradnju Osnovne škole “Јovan Dučić” Lamovita izdvojeno je 300.000 KM, a sanirane su i rekonstruisane Osnovna škola “Desanka Maksimović”, te osnovna i srednja muzička škola.

Iz republičkog budžeta za sanaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje školskih objekata izdvojeno je oko 800.000 KM, a za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema 1,5 miliona KM.

Iz republičkog budžeta kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, obezbijeđeno oko sedam miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo oko dva miliona KM, dok je za programske aktivnosti iz sektora nauke i tehnologije izdvojeno gotovo milion KM.

RTRS